Deal News Online

Χτυπάει η πόρτα των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των κινεζικών τραπεζών στη χώρα μας και οι επενδύσεις στα λιμάνια είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, στη διάρκεια επίσημου ταξιδιού στην Κίνα.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τρεις ή τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας εμφανίζονται να ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, κατ' αρχάς μέσω συνεργασιών με εγχώριες τράπεζες, και το όλο θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως και το θέμα των επενδύσεων στα λιμάνια από κινεζικές εταιρείες.

 

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Διαμαντίδης σε χθεσινές δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών είναι εξασφαλισμένος και κανένας δεν μπορεί να επιβάλει αποφάσεις στην κυβέρνηση», για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα διατηρεί πάνω από το 50% των μετοχών.

 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος.

 

Λιμάνια Αττικής

 

Σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα λιμάνια της Αττικής και θα είναι «πιλότος» για τα άλλα λιμάνια της χώρας, ώστε να δοθεί δυνατότητα παραχώρησης μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου όπως έγινε με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, είτε να εξεταστούν συνεργασίες για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών.

 

Στις επίσημες συναντήσεις του κ. Διαμαντίδη στην Κίνα εντάσσεται η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Ζανγκ Ντεγιάνγκ, με τον υπουργό Μεταφορών Λι Σένγκλιν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιανφού.

 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΘΥΝΑΛ, στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας στον διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

 

Παρότι αρχικά με δηλώσεις του στην Αθήνα ο κάπτεν Γουέι είχε εμφανιστεί θετικός στο να συμμετάσχει η κινεζική εταιρεία σε σχήμα με τον ΟΛΠ στον διαγωνισμό, που έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 28 Φεβρουαρίου, η Cosco δεν έχει οριστικοποιήσει τη συμμετοχή της. Πάντως, χθες, το ΔΣ του ΟΛΠ επιβεβαίωσε την απόφαση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και ο πρόεδρος Γιώργος Ανωμερίτης θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και με άλλους πιθανούς εταίρους.


World Business

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία για περισσότερο φυσικό αέριο

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία…

Η Ρωσία έστειλε σήμα ότι δεν θα σπεύσει να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο φυσικό...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο…

Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα και φορείς του νησιού, πραγματοποίησε σήμερα ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.