Deal News Online

Τσίπρας: Η χώρα έχει πέσει στα βράχια Προτεινόμενο

Την απαισιοδοξία του για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εργαζόμενους της Εθνοdata, προειδοποιώντας ότι η έλευση της τρόικας «εγκυμονεί κινδύνους».

 

«Δεν οδηγούμαστε στα βράχια. Έχουμε πέσει στα βράχια», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Υποστήριξε ακόμη ότι «τα χρηματοδοτικά κενά στους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε συνδυασμό με τα 2,7δισ. δημοσιονομικού ελλείμματος λόγων των μέτρων λιτότητας ενέχουν τον μεγάλο κίνδυνο η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα να μην είναι μια ανοιξιάτικη εκδρομή των Βορειοευρωπαίων στο μεσογειακό Νότο, αλλά να εγκυμονεί κινδύνους για νέους εκβιασμούς».

 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα συγκρίσιμη σε ό,τι αφορά την οικονομία της και το εργασιακό της καθεστώς με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

 

«Με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ αλλά και με την κατάργηση του επιδόματος γάμου, ύψους 10%, με την οποία καθορίζονταν ο κατώτερος μισθός ουσιαστικά περνάμε σε μια νέα φάση. Αυτό αφορά πάνω από 500 χιλιάδες εργαζόμενους. Περνάμε λοιπόν στη νέα περίοδο, όπου οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ αποτελούν παρελθόν», σημείωσε.

 

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι επιδιώξεις της τρόικας «εσωτερικού και εξωτερικού», είναι να προκαλέσουν ένα «πυρηνικό ολοκαύτωμα».

 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι «συρρικνώσεις, μέσα από τις συγχωνεύσεις που κάνουν», σημαίνει και συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

 

«Εχουν αποφασίσει να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους, χασούρα που έχει γίνει είτε από την αλόγιστη επέκταση του παρελθόντος σε δάνεια τα οποία σήμερα, μέσα από την τραγική πολιτική της ύφεσης, δεν μπορούν να αποπληρωθούν, είτε από τα αδιέξοδα των μνημονιακών τους επιλογών, έχουν αποφασίσει να την ισοφαρίσουν μέσα από τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους, ενδεχομένως και μέσα από ένα κούρεμα καταθέσεων», υπογράμμισε.

 

Επισήμανε ακόμη ότι παρά τα όσα λέγονται, η Κύπρος δεν είναι «ειδική περίπτωση», αλλά «περίπτωση προς μελέτη», η οποία το επόμενο διάστημα θα ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου.

 

Επιτέθηκε παράλληλα σε όσους υποστηρίζουν ότι η τραγωδία της Κύπρου είναι και τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ. «Άραγε γι αυτούς τι είναι; Επιτυχία; Αυτοί πανηγυρίζουν με την καταστροφή της Κύπρου; Επιχαίρουν μ' αυτό το κακό που βρήκε τον κυπριακό λαό;», διερωτήθηκε.

 

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί η «αδιέξοδη», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των μνημονίων «αυτό που μας περιμένει είναι ακόμα χειρότερες μέρες» και δεσμεύθηκε ότι εφόσον αναλάβει την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδομήσει το καθεστώς της «εργασιακής ζούγκλας» που έχει οικοδομηθεί.

 

«Μας λένε, μπορείτε να επαναφέρετε το κατώτατο μισθό; Εμείς λέμε, μπορούμε δεν μπορούμε, θα το κάνουμε για έναν λόγο. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να ξανακινήσει η οικονομία», κατέληξε.


Media

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Η «Συριανή γάτα» στο Netflix τον Ιούλη

Το ντοκιμαντέρ «Συριανή γάτα» που γυρίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Σύρο θα προβληθεί στις 7 Ιουλίου, διαφημίζοντας...

Αθλητικά

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Χειρονομία του Cristiano Ronaldo καταβαράθρωσε την Coca-Cola

Η απομάκρυνση από τον Cristiano Ronaldo δύο μπουκαλιών Coca-Cola κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Euro επέφερε μια πτώση 4 δισ. δολαρίων στην...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.