Deal News Online

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα παρουσίασαν το απόγευμα στο ΕΒΕΑ ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο υπεύθυνος του τομέας Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Άγγελος Κούρος.

 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα φορολογικό σύστημα εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για α) δημιουργία Περιουσιολογίου, β) οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και γ) επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

 

Σε ό,τι αφορά το περιουσιολόγιο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε αυτό θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Όπως τόνισε, «αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας».

 

Αναφορικά με την διαδικασία της οργάνωσης ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ουσιαστική επαναθεμελίωση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας.

 

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε:

 

- Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις).

 

- Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

 

- Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.

 

- Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

 

Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

 

- Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

 

- Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

 

Στο πεδίο της αποκατάστασης των μηχανισμών ελέγχου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σήμερα καταρρέουν και συμπλήρωσε πως απαιτείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων.

 

Τόνισε ότι τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών ασχολούνται κυρίως με τον έλεγχο και όχι με γραφειοκρατικές εργασίες και συμπλήρωσε πως ένα νέο σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε ένα καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο που εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή.

 

Είπε, τέλος, ότι μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ά.


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Υγεία & Διατροφή

Big deal Κομισιόν-Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Big deal Κομισιόν-Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων...

Τουρισμός

Viking: Νέα ελληνική κρουαζιέρα στο θερινό πρόγραμμα

Viking: Νέα ελληνική κρουαζιέρα στο θερινό πρόγραμμα

Την επανεκκίνηση των κρουαζιέρων της στην Μεσόγειο αποκλειστικά για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.