Deal News Online

Τι ισχύει με τη "μεταφορά" ομολόγου της Ελλάκτωρ

Με αφορμή τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες για τους λόγους για τους οποίους μεταφέρθηκε η διαπραγμάτευση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ από τα Channel Islands στη Βιέννη, κύκλοι του ομίλου ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση.

 

Οπως εξηγούν, το International Stock Exchange (TISE) έχει έδρα τα Channel Islands (Νησιά της Μάγχης) και είναι εκτός εποπτικής δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

 

Μάλιστα, προς απάντηση διαρροών σύμφωνα με τις οποίες η μεταφορά της διαπραγμάτευσης συνδέεται με προβλήματα που ανέκυψαν με εποπτικές αρχές, επισημάνεται πως κανένα από τα μέτρα προστασίας του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται επί τίτλων εισηγμένων στο TISE, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς (Market Abuse Regulation) και των συναφών νομικών προτύπων.

 

Αντίθετα με το TISE, το Χρηματιστήριο της Βιέννης είναι χρηματιστήριο κράτους-μέλους της Ε.Ε., πλήρως εναρμονισμένο με το πεδίο εφαρμογής του νομικού και κανονιστικού πλαισίου κινητών αξιών της Ε.Ε.

 

Ελλάκτωρ: Οι λόγοι της μεταφοράς

 

«Η Εταιρεία είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πλήρως εναρμονισμένη κατά συνέπεια, με τους κανόνες εισαγωγής και διαφάνειας της Ε.Ε., τους Κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τους Κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» τονίζεται. «Οι κάτοχοι του Ομολόγου έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τις ανακοινώσεις της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Συνεπώς ακόμα και αν υπήρχε θέμα διαφάνειας στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, οι ομολογιούχοι και πάλι θα είχαν όλη την απαραίτητη ενημέρωση για την εταιρεία».

 

«Τόσο το TISE όσο και το Χρηματιστήριο της Βιέννης, δεν αποτελούν τόπο συναλλαγών (trading venue) για το Ομόλογο. Οι συναλλαγές αυτές, για αυτού του είδους τα ομόλογα (High Yield Bonds) λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά μέσω εξειδικευμένων διαμεσολαβητών (brokers/dealers) στα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Κατά συνέπεια η αλλαγή τόπου διαπραγμάτευσης δεν επιφέρει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο ούτε στον όγκο συναλλαγών ούτε στην τιμή του Ομολόγου».

 

Επισημάνουν πως «το Χρηματιστήριο της Βιέννης προσέφερε έναν ελκυστικό και αποτελεσματικό τόπο διαπραγμάτευσης, συνηθισμένο για ομόλογα υψηλής απόδοσης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε αντίθεση με το TISE) και με νομικό πλαίσιο συμβατό με το νομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επιτυγχάνθηκαν έτσι οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις της και οι υποχρεώσεις διαφάνειας χωρίς να δημιουργείται κανένα μειονέκτημα στην εταιρεία και τους επενδυτές».

 

Υπενθυμίζεται, ότι η μέση τιμή του Ομολόγου κατά τις 30 μέρες που προηγήθηκαν της αλλαγής του χρηματιστηρίου διαπραγμάτευσης ήταν 95,8, ενώ έκτοτε μέχρι και σήμερα ή μέση τιμή του Ομολόγου ήταν 99,03.

 

«Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν εισηγμένα ομόλογά τους στο Χρηματιστήριο της Βιέννης. Ενδεικτικά: Airbus, Allianz, Air France – KLM, Wienerberger, Bayer AG, BOEING CO., Adidas AG, Telecom Italia, Carrefour SA, CHEVRON CORP., Cigna Corp, CARLSBERG A/S, CISCO SYSTEMS INC., CITRIX SYSTEMS INC., Continental AG, Daimler AG, Danone SA, Dell Technologies Inc, Delta Air Lines Inc, Domino's Pizza Inc, Enel SpA, FedEx Corp, Fraport AG, Hilton Worldwide Holdings Inc» καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες.


World Business

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία για περισσότερο φυσικό αέριο

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία…

Η Ρωσία έστειλε σήμα ότι δεν θα σπεύσει να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο φυσικό...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.