Deal News Online

Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων Προτεινόμενο

Ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων τη ΕΚΤ

 

Οι αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, καθώς και η δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση για την πορεία που θα ακολουθήσει η αγορά ομολόγων.

 

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα και οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια παρατεταμένη έλλειψη υλικών στη γερμανική βιομηχανία επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση στο β' τρίμηνο (3,4%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και σε ετήσια βάση κατά 16,2%.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. από την πλευρά τους στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διόγκωση του Δημοσίου Χρέους που καταγράφεται εξαιτίας της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες που αφορούν το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ (για φέτος κατά μέσο όρο οι 19 χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να εμφανίσουν στον Προϋπολογισμό τους έλλειμμα 8% από 7,2% πέρυσι, ενώ το Δημόσιο Χρέος τους εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα φτάσει το 102,4% του ΑΕΠ), αλλά και αυτός για το όριο του 60% του ΑΕΠ για το Δημόσιο Χρέος, ανεστάλησαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη τότε θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ εκ νέου από το 2023.

 

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σήμερα, αυτή του 5ετούς κυμάνθηκε στο 0,052% από 0,015%, του 10ετους έφθασε έως το 0,88% από 0,80% και του 15ετους στο 0,99% από 0,919%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 64 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,87%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,19%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1813 δολ. από το επίπεδο των 1,1838 δολ. που άνοιξε η αγορά. Θετικά επηρεάζει το δολάριο η αναφορά του προέδρου της Fed St. Louis ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει με τη σταδιακή μείωση του ύψους των αγορών τίτλων παρά τα δυσμενέστερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο.

 

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1827 δολ.


World Business

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία για περισσότερο φυσικό αέριο

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία…

Η Ρωσία έστειλε σήμα ότι δεν θα σπεύσει να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο φυσικό...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο…

Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα και φορείς του νησιού, πραγματοποίησε σήμερα ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.