Deal News Online

Βρετανία: Σειρά διπλωματικών επαφών για το Αφγανιστάν θα έχει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Η βρετανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδιαλεχθεί με τους Ταλιμπάν

 

Σειρά διπλωματικών επαφών θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ με στόχο να προκύψει μια διεθνής συνεννόηση για να πειστούν οι Ταλιμπάν να συνεργαστούν για την ασφαλή διέλευση την πολιτών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά από την 31η Αυγούστου.

 

Οι επαφές αυτές γίνονται ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε το πρωί πως η βρετανική κυβέρνηση «είναι πρόθυμη να συνδιαλεχθεί» με τους Ταλιμπάν, έχοντας βέβαια επιφυλάξεις για τη στάση τους.

 

«Αν οι Ταλιμπάν αρχίσουν να ενεργούν ως κυβέρνηση, αν αρχίσουν να διευκολύνουν τόσο τις εγχώριες μετακινήσεις όσο και τις εξόδους από το Αφγανιστάν, τότε θα εμπλακούμε σε διάλογο μαζί τους επ' αυτής της βάσης. Αλλά ασφαλώς αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό που καμία χώρα δεν μπορεί πραγματικά να κάνει, είναι να δώσουμε μία απόλυτη συμπαγή εγγύηση», είπε στο BBC ο κ. Κλέβερλι.

 

Οι βρετανικές δυνάμεις απομάκρυναν περίπου 15.000 πολίτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά εκτιμάται ότι 100-150 Βρετανοί υπήκοοι και 800-1.100 Αφγανοί συνεργάτες των Βρετανών έχουν μείνει πίσω. Σύμφωνα με τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, ο πραγματικός αριθμός αυτών των πολιτών ίσως είναι πιο κοντά στις 5.000.

 

Ο κ. Κλέβερλι παραδέχθηκε ότι είναι «αδύνατο» να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό των πολιτών που έχουν μείνει στο Αφγανιστάν αν και είχαν δικαίωμα επιβίβασης σε βρετανικές πτήσεις εκκένωσης.

 

Ο κ. Ράαμπ θα συζητήσει τον τρόπο εξόδου από το Αφγανιστάν αυτών και άλλων ενδιαφερόμενων πολιτών με τους ομολόγους τους από το G7, όπως επίσης με αξιωματούχους από την Τουρκία και το Κατάρ, χώρες οι οποίες θεωρείται ότι ίσως έχουν μεγαλύτερο έρεισμα με τους Ταλιμπάν.

 

Σε κοινή δήλωση τουλάχιστον 90 χωρών αναφέρεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν δώσει διαβεβαιώσεις περί ασφαλούς διέλευσης πολιτών προς τρίτες χώρες.

 

Ο κ. Ράαμπ θα τονίσει στις επαφές του ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει άντρο τρομοκρατών και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι η σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

 

Θα πραγματοποιηθεί επίσης σύσκεψη των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με Παρίσι και Λονδίνο να προωθούν ψήφισμα με όρους προς τους Ταλιμπάν.

 

Πηγή: skai.gr


World Business

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία για περισσότερο φυσικό αέριο

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία…

Η Ρωσία έστειλε σήμα ότι δεν θα σπεύσει να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο φυσικό...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο…

Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα και φορείς του νησιού, πραγματοποίησε σήμερα ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.