Deal News Online

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Σε διάστημα 8 ημερών είχαμε 586 φωτιές

 

Για πρωτοφανή συγκυρία στην ιστορία της πυροσβεστικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, και στην οποία απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα. Όπως τόνισε, είχαμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες, ενώ μεταξύ άλλων έδωσε εξηγήσεις και για τον τρόπο που λειτούργησαν τα εναέρια μέσα.

 

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί όλο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η παραίτησή μου είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία».

 

Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια μαχαιριά στην καρδιά

 

«Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι μέρες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.

 

Η εικόνα των πυρκαγιών είναι πολύ βελτιωμένη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης.

 

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες για τον τρόπο ενημέρωσης, σημείωσε: «Έχω επιλέξει και το ξέρετε όλοι, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και περιμένω τις ερωτήσεις σας».

 

Για τα εναέρια μέσα

 

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα, τόνισε: Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, έχουμε 74 εναέρια μέσα, 73 τώρα, καθώς το ένα είναι εκτός, τα οποία υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε όλα μαζί. Από αυτά, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα είναι για συντονισμό, μεταφορά κλπ.

 

Στη συνέχεια εξήγησε πώς πετάνε τα εναέρια μέσα: Από τα 67, τα 6 με 7 έχουν τακτικά συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Άρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα.

 

«Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν», σημείωσε.

 

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών, σας θυμίζω ότι είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», τόνισε παρακάτω.

 

«Είχαμε προετοιμαστεί»

 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά, είπε προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των καθαρισμών που προηγήθηκε σε επίπεδο πρόληψης.

 

«Εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

 

«Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί. Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα, τα κάναμε 74, ακριβώς επειδή βλέπαμε τι έρχεται. Ό,τι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια», προσέθεσε.

 

Είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες, τόνισε. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις χειρότερες μετεωρολογικές συνθήκες στην ιστορία του πυροσβεστικού σώματος.

 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε αμέσως

 

Στο ερώτημα για το πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, απάντησε πως αυτό έγινε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα, είπε και ενημέρωσε πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις 21:30 το βράδυ, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση.

 

Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

 

Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός.

 

Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά, απάντησε σε άλλη ερώτηση, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται την οργή των ανθρώπων που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, είχαν υπάρξει αντιδράσεις και επιστολές διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ τόσο προς τον Νίκο Χαρδαλιά, όσο και προς την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη για την απουσία δημοσιογράφων από τις ενημερώσεις για τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

 

«Απαιτούμε να σεβαστείτε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο των δημοσιογράφων και κυρίως την τεράστια ανάγκη των πολιτών που δοκιμάζονται τόσο σκληρά, να λάβουν τις απαντήσεις που δικαιούνται», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τον κ. Χαρδαλιά.

 

Πρώτη καραχώρηση: 14:53


Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.