Deal News Online

Βιβλιοπαρουσίαση για τον αθλητισμό στη Λήμνο

Ο ΟΕΠΑ του Δήμου Λήμνου, προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Μπελίτσου με τίτλο «Ο Αθλητισμός στη Λήμνο, Από τις απαρχές μέχρι σήμερα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μύρινας.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελεί το επιστέγασμα της 25ετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με τη μελέτη και καταγραφή της αθλητικής δραστηριότητας στο νησί, από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας. Στις σελίδες του αποτυπώνονται οι ρίζες του αθλητικού πνεύματος και η αρχαία σχέση του νησιού με το αθλητικό γίγνεσθαι. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας αλλά και βράβευση Λημνιών αθλητών, για τα επιτεύγματα και τη συνεισφορά τους.

 

Όπως επισημαίνεται στο περιεχόμενο του βιβλίου, η Λήμνος υπήρξε ο τόπος στον οποίο τελέστηκε για πρώτη φορά ένα από τα ολυμπιακά αθλήματα της αρχαιότητας, το πένταθλο.Με την έλευση του 20ου αιώνα, τα λαϊκά αγωνίσματα των οποίων οι απαρχές χάνονται στα βάθη του χρόνου και διεξάγονταν με την ευκαιρία κάποιας θρησκευτικής γιορτής, ενός γάμου ή άλλης αφορμής (αγώνες δρόμου, πάλη, κολύμπι, ιπποδρομίες), παραδίδουν τη σκυτάλη στον οργανωμένο αθλητισμό.

 

Η ίδρυση και λειτουργία των αθλητικών σωματείων και η διεξαγωγή επίσημων και ανεπίσημων αθλητικών διοργανώσεων είναι πια γεγονός. Ο κλασικός αθλητισμός, το ποδόσφαιρο και ο ναυταθλητισμός πρωταγωνιστούν, ενώ δεν αργούν και οι πρώτες διακρίσεις.

 

Με τρόπο σχολαστικό, εμπεριστατωμένο αλλά και σεμνό, ο συγγραφέας «ζωντανεύει» αλλοτινές εποχές, παραθέτοντας αναλυτική πληροφόρηση για τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα σωματεία και τις διοργανώσεις, ενώ δεν παραλείπει να διερευνήσει τις δυσκολίες που συνάντησε η ανάπτυξη του οργανωμένου αθλητισμού στη Λήμνο, δυσκολίες που σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση του νησιού και τη φυγή πολλών νέων.

 

Τέλος, παρουσιάζονται, γνωστές και άγνωστες αθλητικές προσωπικότητες Λημνιών, όπως ο πρώτος διεθνής αθλητής, Ανδρέας Καλαϊτζής, ο θρύλος του παγκόσμιου κρίκετ, Τζον Τράικος, ο ιδρυτής του ποδοσφαίρου στην Αυστραλία, Θησέας Μαρμαράς και πολλοί άλλοι.

 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο του Θοδωρή Μπελίτσου «Ο Αθλητισμός στη Λήμνο, Από τις απαρχές μέχρι σήμερα» εκδόθηκε (Limnos X Press, 2021) και τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα, ενώ διατίθεται ήδη σε βιβλιοπωλεία του νησιού.


World Business

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία για περισσότερο φυσικό αέριο

Αντάλλαγμα τον Nord Stream 2 ζητά η Ρωσία…

Η Ρωσία έστειλε σήμα ότι δεν θα σπεύσει να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο φυσικό...

Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Κικίλιας: Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει παγκόσμιο πρότυπο…

Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα και φορείς του νησιού, πραγματοποίησε σήμερα ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.