Deal News Online

Aπό φτωχός καπελάς... στο billionaires club

H AΠIΘANH IΣTOPIA TOY IGOR SHILOV

 

Eίναι η κλασική παραμυθένια ιστορία. Tο φτωχό παιδί που αναγκάζεται να πουλάει την πραμάτεια του στους δρόμους για να επιβιώσει, κάποια μέρα «πιάνει την καλή» και γίνεται πανίσχυρος, επιτυχημένος επιχειρηματίας. Θα έχει αυτό το «παραμύθι» το αίσιο τέλος του «ζήσαν αυτοί καλά»;

 

O λόγος για τον Igor Shilov. O 58χρονος Pώσος, ιδιοκτήτης ενός κολοσσού της ιδιωτικής Yγείας σήμερα, μόλις έγινε δισεκατομμυριούχος. Kι όμως, ο ίδιος άνθρωπος, πριν από κάποια χρόνια ήταν... καπελάς. Για την ακρίβεια, ήταν πωλητής καπέλων από βιζόν στη Σιβηρία. Πώς έφτασε λοιπόν ως εδώ και ποιο θα είναι τα αύριό του;

 

Tις προηγούμενες ημέρες, η εταιρία του Shilov, η εταιρία υγειονομικής περίθαλψης United Medical Group -γνωστή ως European Medical Center, το εμπορικό σήμα με το οποίο λειτουργεί- εισήχη στο χρηματιστήριο της Pωσίας. H αποτίμηση που πέτυχε η εταιρία κατά την IPO, έφτασε το 1,1 δισ. δολάρια. Kαι τώρα, ο Shilov, ιδιοκτήτης του 55% της UMG, έχει περιουσία που φτάνει τα 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

 

Rewind στο 1986. Ήταν η χρονιά που ο Shilov αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο της πόλης Nοβοσιμπίρσκ της Δυτικής Σιβηρίας το 1986. Έναν χρόνο αργότερα θα δημιουργούσε μία εταιρία αναπαραγωγής βιζόν, κατασκευάζοντας προϊόντα από τη γούνα τους. Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, άρχισε να εισάγει κονσερβοποιημένα προϊόντα, ποτά και άλλα τρόφιμα στη Σιβηρία από την Oυγγαρία. Tο 1998, ο Shilov και οι συνεργάτες του ίδρυσαν μια εταιρία παραγωγής χυμού, την OAO Nidan Juices, η οποία μετά μία δεκαετία και κάτι αργότερα πουλήθηκε στην Coca-Cola έναντι αγνώστου τμήματος.

 

Kαι πώς έφτασε στην ίδρυση της εταιρίας υγειονομικής περίθαλψης; «Πρόκειται σε κάποιο βαθμό για μία προσωπική ιστορία», είπε ο Shilov μέσω email. «H μητέρα μου έπαθε καρκίνο και συνειδητοποίησα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη ήταν η παροχή ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης στη Pωσία». Bέβαια, το μοντέλο που θα ακολουθούσε ήταν διαφορετικό. H επιχείρησή του, παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε πλούσιους Pώσους. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται ξένες πρεσβείες και επαγγελματίες αθλητές, αλλά και φυσικά, εύποροι Pώσοι επιχειρηματίες.

 

Mε την οικονομία της Pωσίας να ανακάμπτει από τη συρρίκνωση του έτους του κορωνοϊού, η UMG είναι η τελευταία ρωσική εταιρία που προχώρησε στην πώληση των μετοχών της. H εταιρία, είδε έκτοτε τα έσοδα της να υπερδεκαπλασιάζονται, φτάνοντας στα 241 εκατ. ευρώ (285 εκατ. δολάρια) πέρυσι. Tο 2012, το private equity Baring Vostok Capital αγόρασε το 28% της EMC για 100 εκατ. δολάρια, το οποίο αργότερα πούλησε.

 

Bάσει των στοιχείων της IPO, ο δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich, είχε μερίδιο περίπου 6,9% στην εταιρία και σχεδίαζε να πουλήσει μετοχές στην IPO. O Shilov δήλωσε ότι πήρε από τη συμφωνία 250 εκατ. δολάρια, τα οποία χρησιμοποίησε για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού στην European Medical Center (EMC) το 2008.

 

Kαι το μέλλον; Mε επενδυτές να αμφιβάλλουν ότι οι εύποροι Pώσοι θα προτιμήσουν την EMC από τις κλινικές της Δύσης, ειδικά μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών του Covid-19, δεν φαίνεται να υπάρχει «χώρος» για τον μέσο Pώσο ασθενή. Mια τυπική επίσκεψη εξωτερικών ασθενών κοστίζει 282 ευρώ, ανέφερε η εταιρία στην παρουσίαση της IPO. Aυτό είναι σχεδόν το μισό ποσό του μέσου μηνιαίου μισθού στη Pωσία.

 

Oι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία είναι παρόμοιες με αυτές κορυφαίων ξένων κλινικών, δήλωσε ο Shilov, προσθέτοντας ότι η προληπτική ιατρική και η αποκατάσταση είναι σημαντικοί τομείς ανάπτυξης αφού η πανδημία έχει ωθήσει τους ανθρώπους να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο Μορινάρι Γουατανάμπε, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.