Deal News Online

Δυναμική επιστροφή ιών γρίπης «κρυμμένων» στο lockdown

 

Τα σκληρά μέτρα social distancing που αποσκοπούν στην εξάλειψη της πανδημίας της Covid-19 ενδεχομένως να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου αν εκτεθεί μετά το πέρας του lockdown στους ιούς της γρίπης, του ρινοϊού και RSV μετά από μια αύξηση των περιπτώσεων που καταγράφονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η μάσκα έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε άλλους ιούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μην έχοντας έρθει σε καμία επαφή με όλους αυτούς τους ιούς για διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο θα «ξεχάσει» πώς να τους αντιμετωπίζει και δεν θα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τους καταπολεμήσει όταν αυτοί επανεμφανισθούν καθώς μετά τους εμβολιασμούς οι κοινωνίες θα επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

 

Η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες εξαιτίας των εμβολιασμών συνέπεσε και με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου γεγονός που επιτείνει τις συνθήκες μαζικότερης συνάθροισης ανθρώπων. Έτσι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες μια μαζική επιστροφή γρίπης, κρυολογημάτων και άλλων ιών που προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα.

 

Μάλιστα η επιστροφή αυτή δεν έχει μόνο μαζικότητα αλλά και μεγάλη ένταση στα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ καταγράφονται ως οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή με τους ειδικούς να λένε ότι τα μωρά και τα μικρής ηλικίας παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες σε αυτή την φάση τόσο να νοσήσουν όσο και να μεταδώσουν αυτούς τους ιούς και βακτήρια.

 

«Η συχνή έκθεση σε διάφορους παθογόνους οργανισμούς εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα όταν κάνουν την εμφάνιση τους. Αν δεν έχει κάποιος εκτεθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα είτε θα αργήσει να αντιδράσει είτε δεν θα αντιδράσει καθόλου σε ορισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να νοσήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό και επίσης να έχει έντονα συμπτώματα» αναφέρει ο δρ. Πολ Σκόλνικ, ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion στις ΗΠΑ.

 

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εκτός από τον κορονοϊό πλήττεται το φετινό καλοκαίρι και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Πρόκειται για ένα ιό που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα

 

και σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Συνήθως οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται γιατί μοιάζει με κρυολόγημα που περνά μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πολύ σοβαρή λοίμωξη. Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρή λοίμωξη, που ίσως χρειαστεί νοσηλεία. Ο RSV κάνει έντονη την εμφάνιση και σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

 

«Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο τα τελευταία 20 έτη. Συνήθως τέτοια εποχή υπάρχει μια προυπάρχουσα ανοσία σε αυτού τους είδους τους ιούς εξαιτίας του χειμώνα που πέρασε. Όταν όμως δεν υπάρχει αυτή η προστασία τότε η κατάσταση μπορεί να πάρει την μορφή ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς» αναφέρει η Σου Χουάνγκ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Γρίπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Τουρισμός

ΕΟΤ Γερμανίας: Fam Trip προβολής της Κρήτης

ΕΟΤ Γερμανίας: Fam Trip προβολής της Κρήτης

Σε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Κρήτη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι δώδεκα γερμανικών τουριστικών γραφείων και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.