Ειδήσεις - Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 40-60 Προτεινόμενο

Αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 40 επισήμανε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε ότι πλέον αντιπροσωπεύουν το 30% των νέων λοιμώξεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημειώσει μικρή αύξηση και πλέον διαμορφώνεται στα 26 έτη για την επικράτεια.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, παρατηρείται μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών και τόνισε τη σημασία άμεσου εμβολιασμού αυτών των πολιτών, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες αύξησης των νοσηλειών και άσκησης πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας.

 

Ωστόσο, δίνοντας μια θετική νότα, ανέφερε ότι καταγράφεται σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε καταγραφεί προηγουμένως, με τον ρυθμό αύξηση των κρουσμάτων να διαμορφώνεται πλέον στο 12%, σημειώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπερδιπλασιαστεί.

 

Τόνισε ακόμη ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός επτά ημέρων ανέρχεται στα 2.568 κρούσματα, ενώ συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι κύριες εστίες μετάδοσης είναι η διασκέδαση και το οικογενειακό περιβάλλον.

 

Η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μεν αύξηση των νέων εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

 

Επανέλαβε, δε, τη σημασία του εμβολιασμού επισημαίνοντας ότι με βάση τα στοιχεία το 99% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν αφορά ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

 

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι καταγράφεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή