Τεχνολογία

Πετυχημένη δοκιμή πρώτης ιπτάμενης μοτοσυκλέτας

Οι κατασκευαστές ενός πολυτελούς οχήματος που διαφημίζεται ως «ιπτάμενη μοτοσικλέτα» που μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 460 χλμ./ώρα έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές πτήσης για το πρώτο τους πρωτότυπο και είναι έτοιμοι να δεχθούν προπαραγγελίες.

 

Η Jetpack Aviation οραματίζεται το Speeder της - ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) – ως ένα ταυτόχρονα σκάφος αναψυχής και όχημα αποστολών κατάλληλο για ιατρικές ομάδες και πυροσβεστικές-διασωστικές επιχειρήσεις. Ως VTOL το σκάφος θα μπορεί να κινείται άνετα εντός των αστικών περιοχών.

 

Τα πρωτότυπα σκάφη διαθέτουν τέσσερις μηχανές αλλά το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα διαθέτει οκτώ. Στο τελικό μοντέλο που θα πωλείται στην αγορά εκτός από τον οδηγό στο όχημα θα υπάρχει δυνατότητα για μεταφορά ενός ακόμη ατόμου αλλά και φορτίων.

 

Το όχημα που φέρνει στο νου τα ιπτάμενα οχήματα στην "Επιστροφή των Τζεντάι" μπορεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές του να κινείται σε ύψος 15 χιλιάδων ποδών και να πιάνει ταχύτητες 460 χλμ./ώρα, αν και μια επανδρωμένη έκδοση θα είναι αναγκαστικά πιο αργή, ώστε ο πιλότος να μπορεί να δει και να αναπνεύσει με ασφάλεια.

 

Το κόστος του Speeder φτάνει αυτή τη στιγμή τα 380.000 δολάρια, αλλά η τελική τιμή του όταν κυκλοφορήσει στην αγορά είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Jetpack Aviation, David Mayman

 

Μετά τις πετυχημένες δοκιμές του πρώτου πρωτότυπου θα ακολουθήσουν και νέες με ένα δεύτερο πρωτότυπο όχημα που θα έχει τις τροποποιήσεις που απαιτούνται από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις πρώτες δοκιμές.

 

Το Speeder είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα τρέιλερ και δεν χρειάζεται φόρτιση πριν από την απογείωση. Και σε αντίθεση με ένα jetpack, δεν χρειάζεται πολλή προετοιμασία για να ξεκινήσει: «Απλά ανεβαίνεις πάνω να πετάξεις», ανέφερε το New Atlas.


επιστροφή στην αρχή