Περιβάλλον

25 μεγαλουπόλεις παράγουν το 52% της αστικής μόλυνσης

Μόλις 25 μεγαλουπόλεις - σχεδόν όλες στην Κίνα - αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των αερίων του θερμοκηπίου πουπαράγει ένα δείγμα 167 αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα.

 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers συνέκρινε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που αναφέρθηκαν από 167 πόλεις σε 53 χώρες και διαπίστωσε ότι 23 κινεζικές πόλεις - μεταξύ των οποίων η Σαγκάη, το Πεκίνο και το Χαντάν - μαζί με τη Μόσχα και το Τόκιο αντιπροσώπευαν το 52% των συνολικών εκπομπών.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Κίνα πραγματοποίησαν μια μελέτη για να εντοπίσουν τις πιο ρυπογόνες πόλεις στον κόσμο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στη μείωση των παγκόσμιωνεκπομπών, αναφέρει ο Σάοκινγκ Τσεν επικεφαλής της μελέτης.

 

«Αν και οι πόλεις καλύπτουν μόλις το 2% της συνολικής επιφάνειας της Γης συμβάλλουν πολύ στην περιβαλλοντική κρίση. Αυτή την στιγμή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και είναι υπεύθυνες για πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών βλαβερών αερίων»

 

Η μελέτη δείχνει και τις πόλεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων. Το Όσλο, το Χιούστον, το Σιάτλ και η Μπογκοτά. Αντίθετα αξιοσημείωτη αύξηση ρύπων παρουσιάζουν πόλεις όπως το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Γιοχανέσμπουργκ και η Βενετία.

 

Σημειώνεται ότι από τις 167 πόλεις που μελετήθηκαν οι 113 έχουν θέσει στόχους για την μείωση των εκπομπών ρύπων που παράγουν αλλά προς το παρόν βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.


επιστροφή στην αρχή