Deal News Online

Αντίστροφη μέτρηση για την ρύθμιση χρεών από την πανδημία

Σχεδιασμός για εξόφληση από 60 έως 72 δόσεις

 

Στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μπαίνει και των θεσμών  στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μπαίνει το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή και περισσότερες δόσεις.

 

Παράλληλα, εξετάζεται η  μονιμοποίηση της «προσωρινής» μείωσης ΦΠΑ  στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα.  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με παρέμβασή του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε  πως εκτός από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση στοχεύει στην εκμετάλλευση των δημοσιονομικών περιθωρίων  που θα υπάρξουν, για τη μονιμοποίηση της μείωσης στους  συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο μειωμένος ΦΠΑ  σε  καφέ,  ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ για το τουριστικό πακέτο ισχύει έως το τέλος του έτους.

 

Οι συζητήσεις για τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας ξεκινούν με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο και αναμένεται να κλειδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα βελτιωμένη ρύθμιση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

 

Η ρύθμιση

 

Το κυβερνητικό σχέδιο  για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας απλώνεται σε δυο σκέλη:

 

1.            Εξόφληση των χρεών που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 σε 60 ή σε περισσότερες δόσεις οι οποίες όμως δεν θα υπερβαίνουν τις 72.  Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 παράλληλα με την εξόφληση των κρατικών δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

2.            Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020.


World Business

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

«Άλμα» 11% για την μετοχή της EQTEC

Κατά 11% ενισχύεται η μετοχή της EQTEC Plc, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε κοινοπραξία με την...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής στην Ελλάδα

Ο Μορινάρι Γουατανάμπε, ο Ιάπωνας πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα,...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.