Deal News Online

Ελληνικό: 300 εκατ. εισέπραξε το Δημόσιο από τη Lamda Προτεινόμενο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υλοποίησης εισέρχεται πλέον το Hellinicon Project, καθώς σήμερα υπεγράφη η τελική σύμβαση απόκτησης των μετοχών της Ελληνικών Α.Ε από την HELLINIKON GLOBAL I S.A. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο πούλησε το μερίδιό του και η θυγατρική της Lamda Develpment κατέβαλλε την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 300 εκατ.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στο επενδυτικό προφίλ της χώρας και να αναγάγει το Project Hellinikon σε "κράχτη" για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς επιχειρεί να επανεκκινήσει δυναμικά την οικονομία.

 

Τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Develοpment Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

 

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

 

Οι δηλώσεις

 

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε:

 

«Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012, μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

 

Μετά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

 

«Σήμερα, είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα και την οικονομία της. Ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης της "Ελληνικό Α.Ε." στη Lamda Develοpment. Μια διαδικασία πολύμηνης, εντατικής, συστηματικής προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης και πολλών εμπλεκομένων.

 

Μια προσπάθεια με την οποία καταφέραμε να υπερβούμε και να προσπεράσουμε εμπόδια και αγκυλώσεις.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και εντατικά τους προηγούμενους μήνες, για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα -τους συνεργάτες μου, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, την προηγούμενη και τη νυν Διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Αισιοδοξώ ότι η εξέλιξη της εμβληματικής αυτής επένδυσης θα επιβεβαιώσει τη βούληση και τη στόχευση όλων μας για την υλοποίηση έργων που θα έχουν υψηλή οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα».

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

 

«Την πρώτη ημέρα που ανέλαβα κατόπιν εντολής του κ. Πρωθυπουργού την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κάλεσα στο γραφείο μου το ίδιο απόγευμα τον κ. Αθανασίου και του μετέφερα τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

 

Από την επόμενη ημέρα που ο κ. Πρωθυπουργός ανέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε εμένα και τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Παπαθανάση, την ευθύνη να συντονίσουμε τις ενέργειες ώστε να φθάσουμε σήμερα εδώ, εργαστήκαμε αδιάκοπα, ιδιαίτερα -οφείλω να πω- σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τις υπηρεσίες του και φυσικά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και τα άλλα Υπουργεία.

 

Αποστολή εξετελέσθη. Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά, το κυριότερο, ο ελληνικός λαός μπορεί να απολαύσει ένα έργο που δεν θα αλλάξει μόνο την Αττική αλλά την Ελλάδα, στο σύνολό της.


Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.