Κόσμος

Mester (Fed): Κίνδυνοι στη σταθερότητα από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική

Η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester δήλωσε σήμερα ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, οι συνεχιζόμενες αγορές ομολόγων και οι δεσμεύσεις για χαλαρή πολιτική που χρησιμοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Σε ομιλία της σε συνέδριο που διοργανώνει η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, η Mester δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρέχουσα πολιτική της Federal Reserve και στο ενδεχόμενο αυτή η πολιτική να δημιουργεί κινδύνους στη σταθερότητα, ενώ δεν τάχθηκε και υπέρ της αλλαγής της τρέχουσας κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

 

Σημείωσε πάντως ότι οι αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η Fed με ρυθμό τα 120 δισ. δολ. το μήνα, μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους.

 

"Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων από κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν τρωτά σημεία, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε κινδύνους και μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες των αγορών και σε αυτό το πλαίσιο τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής", ανέφερε η Mester.

 

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η δέσμευση από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών για τη διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής "μπορεί να αμβλύνει την μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευση μόχλευσης".


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή