Deal News Online

Τιμή «φωτιά» για το πετρέλαιο βλέπουν οι διεθνείς οίκοι

Την ανηφόρα τραβούν και πάλι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου που θα μπορούσε αυξηθεί πάνω από 100 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος, εάν οι τάσεις της ζήτησης συνεχίσουν να βελτιώνονται, ανέφερε ο αναλυτής της Bank of America, Φραντσίσκο Μπλανχ.

 

Την Τρίτη το πετρέλαιο άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, ξεπερνώντας τα 75 δολάρια το βαρέλι, δίνοντας ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ισχυρή ζήτηση από τους κλάδους της μεταποίησης και των ταξιδίων που ανακάμπτουν από την πανδημία.

 

Το Brent ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι (στα 75,19 δολάρια) για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, αν και δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο, ενώ και το αμερικανικό αργό σημειώνει απώλειες.
Το Brent έχει καταγράψει άνοδο περίπου 50% από την αρχή του έτους.

 

Η τιμή του πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από τα 100 δολ. αρκετές φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένα ορόσημο με πολλαπλά μηνύματα για κόστη, πληθωρισμό και ανάπτυξη, αλλά οι πιθανότητες να ξανασυμβεί αυτό φαίνονταν να μειώνονται καθώς αλλάζει η δυναμική άλλαξε στον κλάδο.

 

Η γεώτρηση σχιστόλιθου των ΗΠΑ έγινε τόσο παραγωγική στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας που φάνηκε ότι η προσφορά θα παρέμενε πάντα αρκετά υψηλή για να διατηρήσει τις τιμές, ανεξάρτητα από το τι έκαναν οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου. Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσουν μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Όμως, τον περασμένο χρόνο, οι υποθέσεις αυτές δείχνουν να γύρισαν τούμπα.

 

Το Covid-19 προκάλεσε πτώση των τιμών των καυσίμων και ανάγκασε τους παραγωγούς να επιβραδύνουν τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν εκπληκτικό. Αντί να ξαναρχίσουν τους παλιούς τους τρόπους όταν η ζήτηση καυσίμων ανέβηκε ξανά, οι περισσότεροι παραγωγοί κρατήθηκαν για να εξοικονομήσουν χρήματα και να διατηρήσουν τους ισολογισμούς ζωντανούς.

 

Η παραγωγή πετρελαίου στις Η.Π.Α. είναι σχεδόν 12% κάτω από τα ανώτατα επίπεδα, και λίγοι αναλυτές αναμένουν ότι θα επανέλθει τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ΟΠΕΚ έχει επίσης περιορίσει τις γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση καυσίμων ανεβαίνει, αλλά η προσφορά εξακολουθεί να μην έχει καλυφθεί. Ήδη, το πετρέλαιο που είχε αποθηκευτεί κατά τη διάρκεια των lockdown της Covid έχει χρησιμοποιηθεί και τα αποθέματα πετρελαίου είναι κάτω από τα ιστορικά τους επίπεδα στις αναπτυγμένες χώρες.

 

Ο αναλυτής της Bofa δεν αναμένει ότι το πετρέλαιο θα κρατήσει πάνω από δολ. το βαρέλι, αλλά θα μπορούσε να φτάσει εκεί σύντομα το επόμενο έτος. Ο στόχος τιμών της Bank of America για το Brent είναι 68 δολ. φέτος και 75 το 2022.

 

Αναμένει τρεις βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν στις αυξήσεις των τιμών:

 

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση κινητικότητας μετά από κλείσιμο 18 μηνών

 

Ενισχύεται η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων για μεγάλη χρονική περίοδο

 

Η αύξηση της τηλεργασίας θα αυξήσει τις μετακινήσεις, δείχνουν μελέτες, καθώς θα μπορούσε να μετατραπεί μετατρέπεται σε εργασία από το αυτοκίνητο.

 

Πιθανές εξάρσεις της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολ. βλέπει και η Goldman Sachs. "Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε στα 97 εκατ. βαρέλια την ημέρα τις τελευταίες ημέρες από 95 εκατ. βαρέλια πριν από λίγες εβδομάδες», σημειώνει.

 

"Θα μπορούσατε να δείτε αυξήσεις ακόμη και υψηλότερα από 100 δολ. το βαρέλι, ακόμη και 130 δολ., και θα μπορούσατε επίσης να δείτε ότι πέφτει στα 35 δολ.το βαρέλι για χρονικές περιόδους στο μέλλον", δήλωσε στο FT Global Commodities Summit ο Γουίλιαμ Ριντ II, διευθύνων σύμβουλος της Castleton Commodities International, όπως αναφέρεται από το Reuters. "Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει πρώτα. Κορυφή στη ζήτηση ή κορυφή στις επενδύσερις;".


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υποχωρεί τo Brent Μικρές απώλειες στη Wall Street »

World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Τουρισμός

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

Η Tui λανσάρει μια προσφορά πακέτων "διακοπών εργασίας" (workation) για τους υποψήφιους ταξιδιώτες που θέλουν ναεξασκήσουν την "post-covid μόδα" της τηλε-εργασίας μετά διακοπών σε κάποιο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.