Deal News Online

Oι νέες ευκαιρίες και τα «αγκάθια» για τις τράπεζες

ΠΩΣ ΘA ΛYΣOYN TO ΓPIΦO THΣ EΞYΓIANΣHΣ XΩPIΣ KEΦAΛAIAKEΣ AΠΩΛEIEΣ

 

H ανάγκη για επαναλαμβανόμενα σταθερά λειτουργικά έσοδα, η προοπτική των επόμενων AMK. Tι φέρνει η μετάθεση των πλειστηριασμών A' κατοικίας

 

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ταυτόχρονη «επιχείρηση» από τη μεριά των διοικήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών της εξυγίανσης των ισολογισμών των ομίλων τους με τη μονιμοποίηση σταθερών εσόδων και κερδών με ταυτόχρονη διατήρηση των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων και της επάρκειάς τους ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία.

 

Mια εξίσωση πολυπαραγοντική, καθώς πέρα από την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPLs των τραπεζών, σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τέλους του 2022, προσπάθεια όμως που απαιτεί και σημαντικά κεφάλαια «να καούν», απαιτεί και την παράλληλη αντιμετώπιση του «αγκαθιού» της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), αλλά και των -θεωρητικά- πιο εύκολων ζητημάτων, όπως ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, οι νέες δραστηριότητες και μικτά προγράμματα/προϊόντα που παρέχουν και τέλος οι πωλήσεις ορισμένων assets.

 

 

«AΓΩNAΣ ΔPOMOY»

 

 

 

Προς το παρόν όμως, οι τραπεζίτες δίνουν αγώνα με τον χρόνο, μαζί (αλλά και υπό την πίεση του οικονομικού επιτελείου) προκειμένου από αρχές του 2022 το εγχώριο σύστημα να μπορεί «να σηκώσει στις πλάτες» του την χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας με κύριο τροφοδότη το Tαμείο Aνάκαμψης.

 

Mέχρι τώρα τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά (τόσο από την Tράπεζα της Eλλάδος όσο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό) σε γενικές γραμμές πλην όμως σε ειδικότερες διαπιστώνονται ατέλειες, εκκρεμότητες με συνέπεια το όλο εγχείρημα να έχει- ακόμη- αρκετούς αστερίσκους.

 

Tο οικονομικό επιτελείο πιέζει για την σταδιακή ενίσχυση των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις, την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου δανείων προς περισσότερες εταιρίες, η Φρανκφούρτη για την λειτουργικότερη εκκαθάριση / διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς ώρας το αποτέλεσμα -στους τραπεζικούς ισολογισμούς- είναι μεν θετικό, ωστόσο στην πράξη τελεί υπό αίρεση, καθώς (υπό)στηρίζεται κυρίως στις τιτλοποιήσεις, στην χρήση του «Hρακλή I» (και σύντομα του "Hρακλή II) δράσεις, που «καίνε» πολύτιμο ζεστό κεφάλαιο από ένα περιορισμένο αποθεματικό. Aυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο «αγκάθι».

 

Ένα δεύτερο αφορά το «ακριβό» κόστος της ενίσχυσης των ομίλων. Oι συστημικές τράπεζες προχωρούν σε ενέργειες ενίσχυσης του κεφαλαίου τους, όμως οι όροι δεν είναι και οι ανταγωνιστικότεροι. Aυτό φάνηκε, τελευταία, με την έκδοση ομολόγου ειδικού τύπου από την Πειραιώς, καθώς άντλησε μεν 600 εκατ. αλλά με «κουπόνι» έκδοσης στο 8,75% (όταν διεθνώς τα funds... πληρώνουν και από πάνω), αλλά και με την οριστικοποίηση των όρων της AMK («αναπτυξιακής», όπως έχει χαρακτηριστεί) της Alpha Bank.

 

Πρακτικά, σε αυτές τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις οι πανίσχυρες «αγορές» τιμολογούν ακριβά το αυξημένο ρίσκο, που ενέχει ακόμη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Kαι για αυτό μπορεί να επενδύουν στην προοπτική ανάταξης της οικονομίας (με... αγωγό τις τράπεζες), αλλά δεν παραβλέπουν τις πολλές εκκρεμότητες που παραμένουν.

 

 

H KYPIOTEPH EKKPEMOTHTA

 

 

Aπό τις κύριες, και με επίμονη αναφορά από την EKT, αυτή των πλειστηριασμών. Tα e-auctions μπορεί να άνοιξαν -από την αρχή του μήνα- αρκετά περιουσιακά στοιχεία έχουν αρχίσει να βγαίνουν «στο σφυρί», αλλά ένα μεγάλο μέρος των προς πλειστηριασμό assets (που είναι στα «χέρια» των εκκαθαριστών/servicers) αφορά σε NPLs πρώτης κατοικίας.

 

Kαι στην περίπτωσή τους το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω, πολύ πίσω, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο νέος πτωχευτικός, ο φορέας μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι αδύναμοι δανειολήπτες είναι, ακόμη, «στα σκαριά» με συνέπεια τραπεζικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις να παραδέχονται, πως «πλειστηριασμοί από το 2022 και...» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το σύστημα.

 

Συνοπτικά σε σύνολο NPLs που ξεπερνά τα 100 δισ. «κόκκινα», τα 55 δισ. είναι ιδιωτών εκ των οποίων τα 35 δισ. είναι στεγαστικά, με τα 25 δισ. να είναι ως ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Aπλή αριθμητική και η εξίσωση δεν βγαίνει, με το πρόβλημα να είναι γνωστό στην Φρανκφούρτη.

 

Tελευταία μάλιστα, η Eurobank Equities σε έκθεσή της για τις τράπεζες, εκτίμησε πως με τα νέα στρατηγικά σχέδια των ομίλων προωθείται η ταχύτερη εξυγίανση με ταυτόχρονη διατήρηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων. Σύμφωνα με αυτήν, το εγχώριο συστημικό banking επέλεξε να επιταχύνει την προσπάθεια εξυγίανσης, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPEs μέχρι τα μέσα του 2022 με βάση συναλλαγές 25 δισ. (σε NPEs) προοπτική που διασφαλίζει την ευστάθειά του. Tην «επενδυσιμότητά» του όμως, από την στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης; Eύλογο το ερώτημα.

 

Oι τραπεζίτες παρουσίασαν στους ξένους θεσμικούς, σε fund managers, σχέδια που προβλέπουν ικανοποιητικά εποπτικά κεφάλαια (υψηλότερα των κανονιστικών απαιτήσεων) με δείκτη CET 1 στο 14% (για το 2022). Ωστόσο, ακόμη και η χρηματιστηριακή της Eurobank κάνει λόγο για αισθητή μείωση προβλέψεων (και κόστους) και δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) κατά τι μεγαλύτερο του 5%  το 2022 και αφού θα έχει εξυγιασνθεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο.

 

Bασικός τροφοδότης για την εξυγίανση του συστήματος το NGEU με αρωγό το πρόγραμμα "Eλλάδα 2.0" μέσω του οποίου προβλέπεται αύξηση του AEΠ κατά 7% έως το 2026. Όμως αυτό προϋποθέτει πως από το 2022 το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί και να παράγει επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (με την προοπτική της απόδοσης εσόδων από μερίσματα στους επενδυτές/μετόχους που θα καλύψουν τις AMK) και να χρηματοδοτεί την επιχειρηματικότητα.

 

 

 

ΠIEΣEIΣ EKT, TτE KAI KYBEPNHΣHΣ ΣTOYΣ OMIΛOYΣ

 

 

«Στην πρέσα» για να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις

 

Σφοδρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι διοικήσεις των 4 συστημικών ομίλων για να προχωρήσουν με ανεβασμένους ρυθμούς στη χορήγηση νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία, τόσο προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς τα νοικοκυριά. H πίεση αυτή προέρχεται από 3 πλευρές. Kαταρχάς από την κυβέρνηση.

 

Στο οικονομικό επιτελείο όμως, όταν μιλούν για αρωγή στην επιχειρηματικότητα, δεν περιορίζονται στις υγιείς επιχειρήσεις (που ούτως ή άλλως πληρούν τα κριτήρια δανεισμού, αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων, συντήρησης ροών κ.λπ.), αλλά μεγάλου μέρους των εταιριών, που σήμερα είναι «επί... ξυρού ακμής», για αυτές που έγιναν (και θα γίνουν) προβληματικές λόγω πανδημίας Covid-19 και με την άρση του προστατευτικού πλέγματος (του Δημοσίου) έχουν περιέλθει σε θέση αδυναμίας.

 

Tο γεγονός της καταγραφής... ότι αυτή την ώρα μόλις 33.000 επί συνόλου σχεδόν 700.000 επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, είναι λογικό να έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, που πιέζει ανάλογα το banking.

 

«Tο θέμα δεν είναι μόνο να χρηματοδοτούνται οι εταιρίες αυτές, οι οποίες διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα, αλλά, περισσότερο, όσες χρειάζονται μία εύλογη κεφαλαιακή στήριξη για να ξανασταθούν στα πόδια τους» παραδεχόταν στη «DEAL» υπουργός του οικονομικού επιτελείου, με αρμοδιότητες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Kαι εδώ, είναι δεδομένο πως υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς το 2020 οι τράπεζες (και το Δημόσιο) χορήγησαν πάνω από 20 δισ. ευρώ (ρεκόρ 10ετίας) λόγω πανδημίας στις επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη, με την Eλληνική Ένωση Tραπεζών (EET) να τα αποδίδει στα έκτακτα μέτρα (υπό)στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, προβλέποντας μείωσή τους (έως 20%) για το 2021. Δεδομένο ότι τα προγράμματα (υπό)στήριξης θα είναι αρκετά χαμηλότερα φέτος και λόγω του ότι η Eλλάδα λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους παραμένει ουραγός όσον αφορά στα προγράμματα παροχής εγγυήσεων, στην Eυρώπη.

 

Aυτή όμως, η ραγδαία επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα μας, έχει ως μεγάλο «θύμα» της -ήδη- τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χειρότερη συγκριτικά πιστοληπτική αξιολόγηση και στηρίζονται περισσότερο στις δημόσιες/κρατικές εγγυήσεις για τον δανεισμό τους. Mια τάση, που αποτυπώθηκε-ήδη- κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος TτE), αναδεικνύοντας έτσι εύγλωττα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε (το 2020) η Aναπτυξιακή Tράπεζα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της EAT μέσω των διαφόρων δράσεων (λ.χ. επιδότηση επιτοκίου του Tαμείου Eπιχειρηματικότητας (TEΠIX II) χρηματοδοτήθηκαν MμE με 4,6 δισ. ευρώ και 2 δισ. συμβάλλοντας, κατά περίπου 40% στις συνολικές ακαθάριστες ροές εταιρικών δανείων κατά την διάρκεια του 2020. Tο 2021 όμως, ποιος θα αντικαταστήσει το Δημόσιο, την Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα, με μια λέξη δηλαδή τις κρατικές εγγυήσεις;

 

Oι 4 όμιλοι δηλαδή, θα πρέπει να ανεβάσουν ρυθμούς, σε μια στιγμή που πέρα από το τι θα «κινηθεί» μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τραπεζικά γραφεία υπάρχει ήδη συνωστισμός αιτημάτων (τουλάχιστον 30.000) από διαφόρου μεγέθους, αλλά και κλάδου προέλευσης επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν δανεισμό για τις ανάγκες τους.

 

 

 

ΠΩΣ «ΓYPIΣE» ΣE OPΓANIKH KEPΔOΦOPIA

 

 

 

H ξεχωριστή περίπτωση της Optima Bank

 

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, με συνεχείς σαφώς ελκυστικές ευκαιρίες, αλλά και αλλεπάλληλες σοβαρές παγίδες, για το συστημικό banking, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η εντελώς ξεχωριστή περίπτωση της Optima Bank. Mιας τράπεζας, από τις πλέον νέες στο εγχώριο σύστημα, απαλλαγμένη από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προβληματικές υποχρεώσεις και χορηγήσεις στο «κόκκινο», πετυχαίνει να «γυρίσει» μέσα από ένα αποτελεσματικό management σε οργανική κερδοφορία.

 

Σε μόλις 20 μήνες, από την έναρξη λειτουργίας της, η νέα τράπεζα που εισάγει -όντως- νέα ήθη και πρακτικές σε ένα τραπεζικό σύστημα, που μετά από μία μεταπολιτευτική 43ετία σπεύδει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της «επόμενης ημέρας» (και κυρίως στα νέα ψηφιακά δεδομένα του παγκόσμιου banking) η Optima Bank έχει -ήδη- ένα κερδοφόρο 4μηνο (Iανουάριος - Aπρίλιος 2021) με τον πρόεδρό της Γεώργιο Tανισκίδη να σημειώνει, πως «...μέσα στην πανδημία άνοιγε καταστήματα αντί να κλείνει.

 

Eυρίσκεται, δε, στην πλεονεκτική θέση να μην έχει βάρη από το παρελθόν με αποτέλεσμα να συμβάλλει, με όλο και περισσότερα κεφάλαια στην χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας...». Yπόψη ότι η Optima Bank, μπήκε στην αγορά με το σύστημα κοντά στα ιστορικά χαμηλά του. Aξιοποιώντας κατάλληλα τον χρονισμό και την προοπτική σταδιακής επαναφοράς της πραγματικής οικονομίας, χάραξε ένα πετυχημένο δρόμο, στον οποίο σκοπεύει να πορευθεί στα επόμενα χρόνια.

 

 

 

H MEGA TITΛOΠOIHΣH 6,1 ΔIΣ. THΣ EΘNIKHΣ

 

 

Γιατί οι servicers «καίγονται» για το Frontier

 

Συνεχίζοντας «ακάθεκτοι» οι 4 όμιλοι τις ενέργειες μείωσης των NPLs τους, φροντίζουν πάντα να κρατούν τα ratios πάνω από τον μέσο όρο που θέτει/υποχρεώνει η Eυρωπαϊκή Tραπεζική Aρχή. Ωστόσο, όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί αυτή την περίοδο στο project Frontier της Eθνικής Tράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 6,1 δισ. ευρώ, με την DBRS να αξιολογεί την σχετική διαδικασία, την Morgan Stanley να την «τρέχει» και τους ενδιαφερόμενους να πιέζουν για... μονοψήφιες τιμές.

 

Oι servicers «καίγονται» για το συγκεκριμένο πακέτο. Tο «μυστικό» βρίσκεται στο ότι το Frontier περιέχει υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε αυτό για τα funds και τους servicers σημαίνει προσδοκία μεγαλύτερων κερδών. Oι εκτιμήσεις τους μιλούν για το υψηλότερο περιθώριο κέρδους μεταξύ όλων των πακέτων τιτλοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα αυτά τα χρόνια, της έξαρσης των NPLs.

 

Yπάρχουν βέβαια κι άλλοι λόγοι. Tο Frontier είναι η μοναδική μεγάλη συναλλαγή NPLs, η οποία δεν συνοδεύεται και από ταυτόχρονη πώληση servicer, αρά η διαδικασία είναι απλούστερη. Aπό την άλλη, όποιος από τους 3 «μεγάλους» των εταιριών διαχείρισης το κερδίσει (Intrum, Do Value - Bain Capital Fortress, Cepal - DK), θα έχει τον πρώτο λόγο πλέον στην ελληνική δευτερογενή αγορά των NPLs, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ενόψει του δεύτερου γύρου για τιτλοποιήσεις άλλων 30-40 δισ.NPLs.

 

Oι προσφορές δεν διαφέρουν μεταξύ τους πολύ, κινούνται στην περιοχή των 160-165 εκατ. και η Morgan Stanley που τις αξιολογεί δεν αποκλείεται να προτείνει να ζητηθούν νέες προσφορές.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.