Deal News Online

WWF Ελλάς: Δύο νέοι οδηγοί ανακύκλωσης πλαστικών

Δυο νέους οδηγούς σχετικούς με την ορθή ανακύκλωση των πλαστικών κυκλοφόρησε η WWF Ελλάς, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού, αλλά και της σωστής ανακύκλωσης όσων πλαστικών απορριμμάτων δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

 

Πρόκειται για τον Οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών που κυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση, εμπλουτισμένος με περισσότερες πληροφορίες και ένανΟδηγό για διακοπές χωρίς πλαστικά, με πρακτικές συμβουλές που εστιάζουν στις καλοκαιρινές μας επιλογές.

 

Εν όψει της κατάργησης μιας ευρείας γκάμας πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιούλιο, οι Οδηγοί προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης του πλαστικού, βοηθώντας μας να ελαχιστοποιήσουμε την παραγωγή απορριμμάτων. Είναι ενδεικτικό πως κάθε άτομο στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλήγει σε χωματερές, με υψηλό κίνδυνο διαρροής στο φυσικό περιβάλλον, κυρίως το θαλάσσιο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα πλαστικό καλαμάκι μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον 200 χρόνια μέχρι να διασπαστεί και ένα πλαστικό μπουκάλι νερού έως 450 χρόνια, είναι σαφές πως η πλαστική ρύπανση συνιστά σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον παγκοσμίως.

 

Ο "Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών" περιλαμβάνει πληροφορίες για τη συσκευασία πάνω από 130 προϊόντων διατροφής και καθημερινής χρήσης, από φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ως απορρυπαντικά, καθαριστικά αλλά και προϊόντα ατομικής περιποίησης. Για κάθε προϊόν ο Οδηγός μας ενημερώνει σχετικά με το συνηθέστερο υλικό της συσκευασίας, αν μπορούμε να την ανακυκλώσουμε ή όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το κάνουμε (πχ καθαρισμός των υπολειμμάτων τροφής) και πώς εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε, ή ακόμα και να φτιάξουμε το ίδιο προϊόν αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία. Επίσης, ο ανανεωμένος Οδηγός περιλαμβάνει έναν χρήσιμο δεκάλογο για μια ζωή χωρίς πλαστικά και μας ενημερώνει για το πώς διαχειριζόμαστε τα πλαστικά της πανδημίας, που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας.

 

Την ίδια στιγμή, ο Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά εστιάζει στις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για μείωση των πλαστικών στις θερινές διακοπές μας. Τι πρέπει να βάλουμε απαραίτητα στη βαλίτσα μας για να «γλιτώσουμε» τα πλαστικά στον τόπο που παραθερίζουμε; Τι παγωτό να προτιμήσουμε και πώς θα δροσιστούμε αποφεύγοντας τα αμέτρητα πλαστικά μπουκαλάκια νερού; Με ποιες απλές κινήσεις μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε να διατηρηθούν οι παραλίες μας καθαρές; Ο Οδηγός δίνει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

 

«Βάσει του ν. 4736/2020, από τις 3 Ιουλίου 2021 απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά κάποια πλαστικά μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, αναδευτήρες, ποτήρια από φελιζόλ. Βέβαια, η απαγόρευση δεν σημαίνει και αυτόματη κατάργηση από την αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εξακολουθήσουν να εμπορεύονται αυτά τα είδη για άλλους 10 μήνες, έως δηλαδή την εξάντληση των αποθεμάτων τους. Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να δείξουν υπεύθυνη στάση σταματώντας άμεσα να χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, βγάζοντας και άλλα αχρείαστα πλαστικά από την καθημερινότητά τους. Οι δυο Οδηγοί που ετοιμάσαμε, ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών και ο Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά, θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας σε αυτή την προσπάθεια», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος αποτυπώματος στο WWF Ελλάς.


Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.