Ειδήσεις - Ελλάδα

Υποχωρεί η επιδημία όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Τι συμβαίνει στις ΜΕΘ

 

Κρίσιμη περίοδο για πορεία των εμβολιασμών είναι αυτή που διανύουμε καθώς όλοι οι δείκτες δείχνουν πως όσο αυξάνονται τα εμβόλια, τόσο η πανδημία υποχωρεί. Μαζί ωστόσο υποχωρούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κοροναϊό.

 

Η σταθερή άνοδος του εμβολιαστικού κύματος και η χορήγηση 100.000 δόσεων ημερησίως δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα διασφαλιστεί ένα πιο ομαλό καλοκαίρι αλλά κυρίως ένα κανονικό φθινόπωρο, με «ζωντανή» οικονομία και ανοιχτά σχολεία. Η ένταξη στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», των πολιτών ηλικίας 25-29 χρόνων και η πρόσβασή τους στα τρία διαθέσιμα εμβόλια αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το τείχος ανοσίας.

 

Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ

 

Χθες «έσπασε» το φράγμα των 2.000 νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, με τον αριθμό των ασθενών να παραπέμπει στις ημέρες αποσυμπίεσης του ΕΣΥ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά το σφοδρό δεύτερο επιδημικό κύμα. Ειδικότερα, χθες νοσηλεύονταν 1.850 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές και Μονάδες, εκ των οποίων οι μισοί στα νοσοκομεία της Αττικής.

 

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που καταγράφηκε χθες, 116, παραπέμπει στις αρχές του έτους, οπότε και είχε τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Από τους 116 νέους ασθενείς, οι 58 εισήχθησαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου – όπου και βρίσκεται και το 58% των συνολικά 381 διασωληνωμένων της επικράτειας. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής σηκώνουν το βάρος των βαρέως πασχόντων και των διασωληνωμένων – Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Αττικόν, Σισμανόγλειο, είναι μερικά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

 

Με πάντα δραματικό ρυθμό μακραίνει η λίστα με τους νεκρούς της επιδημίας, ωστόσο οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά έχουν μειωθεί.  Καταγράφονται περί τους 30 θανάτους την ημέρα, με τον αριθμό των θυμάτων να έχουν φτάσει τα 236 μέσα στον Ιούνιο και συνολικά στα 12.331.

 

Συμπληρώθηκαν 6.361.417 εμβολιασμοί

 

Χθες συμπληρώθηκαν 6.361.417 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.062.844 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση και 2.435.852 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

 

Σημειώνεται ότι αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή της ομάδας 25-29 ετών και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 24 ετών, η τελευταία δηλαδή ομάδα του ενήλικου πληθυσμού.

 

Μάλιστα, θεωρείται πως η αποστολή εμβολίων mRNA της Pfizer και στα νησιά, μετά την μέχρι τώρα διάθεση του μονοδοσικού εμβολίου, θα ενισχύσει περαιτέρω την εμβολιαστική επ επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

 

Μεταξύ των νησιών που θα παραλάβουν τα εν λόγω σκευάσματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, βρίσκονται η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος, η Λευκάδα, κ.α. Οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, προκειμένου να οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αντιμετωπιστεί καλύτερα ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή