Deal News Online

ΔΝΤ: Πρόταση ύψους 50 δισ. για τον τερματισμό της πανδημίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσίασε την Παρασκευή πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 μέσω εμβολιασμού τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον το 60% από το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

Κάτι τέτοιο, λένε αξιωματούχοι του ΔΝΤ, θα απέφερε περί τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025 λόγω της ταχύτερης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, με τις πλούσιες χώρες να ωφελούνται περισσότερο.

 

Η κρίση έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά άνισες προοπτικές υγείας έως το 2022, γεγονός που θέτει "σοβαρούς κινδύνους για τον κόσμο", δήλωσε το ΔΝΤ.

 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σε μια σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ομάδα 20 μεγάλων οικονομιών ότι είχε νόημα για τις πλούσιες οικονομίες να ενισχύσουν τις δωρεές για να διασφαλίσουν έναν ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας.

 

«Οι προηγμένες οικονομίες - από τις οποίες ζητούμε να συνεισφέρουν περισσότερο σε αυτήν την προσπάθεια - πιθανότατα θα έχουν την υψηλότερη απόδοση των δημοσίων επενδύσεων στη σύγχρονη ιστορία, αποκομίζοντας το 40% των κερδών του ΑΕΠ και περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα», ανέφερε.

 

Η πρόταση, που συντάχθηκε από την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ και τον οικονομολόγο Ρουχίρ Αγκαρουάλ, βασίζεται σε προσπάθειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες.

 

Η υλοποίηση του σχεδίου θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με 35 δισεκατομμύρια δολάρια να πληρώνονται από επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες, δωρητές και τα υπόλοιπα 15 δισεκατομμύρια δολάρια να χρηματοδοτηθούν από εθνικές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από αναπτυξιακές τράπεζες.

 

Το σχέδιο απαιτεί χρηματοδότηση εκ των προτέρων, δωρεές εμβολίων και κινήσεις για τη διασφάλιση δωρεάν διασυνοριακών ροών πρώτων υλών και ολοκληρωμένων εμβολίων, καθώς και επενδύσεις περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαφοροποίηση και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων παγκοσμίως.

 

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις θα μπορούσαν να δωρηθούν φέτος ακόμη και αν οι χώρες δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς και 1 δισεκατομμύριο πρόσθετες δόσεις θα πρέπει να παραχθούν έως τις αρχές του 2022 για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί κίνδυνοι, όπως νέες παραλλαγές που απαιτούν ενισχυτικές λήψεις.

 

Παρά το ότι η προσφορά εμβολίων ήταν ακόμη περιορισμένη, το Ταμείο ζήτησε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για εκτεταμένες δοκιμές, επαρκή θεραπευτική αγωγή και προετοιμασίες για την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αξιολόγηση και την εφαρμογή στρατηγικών αύξησης της δόσης.

 

Χωρίς επείγουσες ενέργειες, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2022 ή αργότερα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.


Secret Money

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία BIANEΞ A.E. ξεχώρισε και φέτος στις καταξιωμένες επιχειρηματικές διακρίσεις "Diamonds of...

Αθλητικά

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits COVID-19 απαιτούνται για το καθημερινό πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων,...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τεχνολογία

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ο ουρανός πάνω από το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο γέμισε χρώματα, καθώς τα πυροτεχνήματα σηματοδότησαν...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.