Deal News Online

Βασιλείου: Κεφάλαια 5 δισ. από πράσινα ομόλογα έως το τέλος του 2021

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να έχουν αντληθεί συνολικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τράπεζες και εταιρείες και μάλιστα με ελκυστικούς όρους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Κώστα Βασιλείου. Ενώ τονίζει πως η επένδυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο κ. Βασιλείο διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα, έχει αρχίσει σταδιακά να αναπτύσσεται και το κομμάτι των κεφαλαιαγορών, με ξεκάθαρα οφέλη για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους Έλληνες καταθέτες, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα, είτε άμεσα είτε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, να επενδύσουν σε αξιόλογες εταιρείες.

 

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μόλις προχθές το powergame.gr, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη (Τράπεζες: με πράσινα κριτήρια οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων) και στην υιοθέτηση των αρχών του ESG για το περιβάλλον και την κοινωνία.

 

Πράσινα Ομόλογα και Sustainable bonds

 

Στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για Sustainable Bonds (Green Bonds & Sustainable Linked Bonds) υπογράμμισε χθες, στο συνέδριο των Δελφών, ο κ. Βασιλείου και ανέφερε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

 

Συνολικά , όπως είπε, το 2020 καταγράφηκαν περίπου 780 δισ. δολάρια εκδόσεις sustainable bonds, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2018 ήταν 313 δισ. δολάρια. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι συγκεκριμένες εκδόσεις έφτασαν τα 428 δισ. δολάρια δείχνοντας την τάση των αγορών για τα Sustainable Bonds παγκοσμίως.

 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ομόλογα εταιρειών που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι έντονο και στην εγχώρια αγορά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί συνολικά €2,1 δισ. Sustainable bonds. Ενδεικτικά:

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ (€150 εκατ., Green senior notes, εισηγμένα στο ΧΑ, για την απόκτηση και κατασκευή αιολικών πάρκων).

 

ΔΕΗ ΑΕ (€775 εκατ., Sustainability-linked callable senior notes).

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ (€500 εκατ., Green senior notes).

 

Στο μεταξύ, ένα μέρος της επιτυχημένης έκδοσης εξαετούς ομολόγου 500 εκατ ευρώ της Eurobank, (με oversubscription 2,5χ και κουπόνι 2,00%) αναμένεται να αξιοποιηθεί σε χρηματοδοτήσεις έργων με πράσινο αποτύπωμα.

 

Οι προοπτικές είναι θετικές. Καθώς ο ESG (Environment Social Governence) μετασχηματισμός των εταιρειών επηρεάζει τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των «πράσινων» εκδόσεων τα επόμενα χρόνια.

 

Επενδυτικοί πόροι 57 δισ. ευρώ

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να κινητοποιήσει συνολικά επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτό, ο κ. Κων. Βασιλείου, αναπληρωτής CEO της Eurobank, μιας τράπεζας που διεκδικεί και ασκεί ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλεις εκδόσεις ομολόγων στην ελληνική αγορά, με εξαιρετικές όπως λέει και ο ίδιος, επιδόσεις.

 

Αναπτυξιακοί τομείς προτεραιότητας για τα επόμενα χρόνια, που αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία (30% των πόρων), ο ψηφιακός μετασχηματισμός με επενδύσεις στην προηγμένη τεχνολογία (20% των πόρων), η έρευνα και καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων.

 

Άλλωστε, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κεντρική προτεραιότητα στον οικονομικό σχεδιασμό για την μεταπανδημική περίοδο, διεθνώς, πολύ δε περισσότερο για τη χώρα μας.


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.