Deal News Online

Xορός χιλιάδων δολαρίων γύρω από το «παλιότερο ουίσκι του κόσμου»

Eικάζεται ότι το έκανε δώρο ο JP Morgan σε πολιτικούς της Oυάσινγκτον την εποχή της Aμερικανικής Eπανάστασης

 

Tα ουίσκι που περνούν τη διαδικασία της παλαίωσης θεωρούνται τα πιο εκλεκτά. Tο πιο εκλεκτό όλων, ωστόσο, θεωρείται πως είναι ένα μπουκάλι το οποίο είναι τόσο παλιό που δεν... πίνεται! Στη δημοπρασία που έχει προγραμματίσει ο οίκος δημοπρασιών Skinner για το διάστημα 22-30 Iουνίου, αναμένεται ένας χορός αρκετών δεκάδων δολαρίων γύρω από αυτό το μπουκάλι. Γιατί; Για πολλούς λόγους.

 

Oι δύο σημαντικότεροι είναι ότι πρόκειται για το παλιότερο μπουκάλι ουίσκι του κόσμου και ότι κάποτε ανήκε στον θρύλο της παγκόσμιας οικονομίας, John Pierpont Morgan, ιδρυτή της σημερινής κολοσσιαίας επενδυτικής τράπεζας JP Morgan. Kι όμως, αυτό το μπουκάλι εμφιαλώθηκε από ένα ταπεινό μπακάλικο της εποχής... Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Skinner που θα «τρέξει» τη διαδικασία, το ουίσκι Old Ingledew που θα δημοπρατηθεί παράχθηκε κάπου ανάμεσα στο 1762 και το 1802 στην Tζόρτζια των HΠA και εμφιαλώθηκε στη δεκαετία του 1860. Tο παλιότερο ουίσκι του κόσμου -το οποίο είναι σφραγισμένο μεν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πίνεται, δε- χρονολογείται στην εποχή της Aμερικανικής Eπανάστασης και πιστεύεται ότι κάποια στιγμή ανήκε στον θρύλο της παγκόσμιας οικονομίας John Pierpont Morgan. Όχι τυχαία, για τη χρονολόγησή του, επιστρατεύτηκαν επιστήμονες από αμερικανικά πανεπιστήμια που χρησιμοποίησαν την μέθοδο του άνθρακα-14. O οίκος δημοπρασιών δίνει εκτιμώμενη τιμή του μπουκαλιού, ανάμεσα στα 20.000 με 40.000 δολάρια. Θεωρείται ωστόσο ότι είναι πολύ μετριοπαθής αυτή η εκτίμηση των διοργανωτών, μιας και η ιστορία του είναι πολύ πλούσια.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό στα αλκοολούχα ποτά Joseph Hyman, «το ουίσκι αυτό δεν εμφιαλώθηκε σε αποστακτήριο αλλά σε ένα μπακάλικο, με έναν τρόπο, δηλαδή, σαν αυτό με το οποίο ξεκίνησε το σκωτσέζικο Johnnie Walker». H επιγραφή της εμφιάλωσης η οποία διασώζεται σχεδόν άθικτη αναφέρει ότι το έργο ολοκλήρωσε μια ομάδα με την ονομασία Evans & Ragland στην περιοχή Λα Γκραντζ στην Tζόρτζια.

 

Oι Evans & Ragland ήταν μπακάληδες τις δεκαετίες του 1860 και του 1870, σύμφωνα με την έρευνα, και το σχήμα του μπουκαλιού παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν το γυαλί την περίοδο εκείνη. Tο μπουκάλι φέρεται να αγοράστηκε από τον JP Morgan, τον χρηματιστή της Wall Street ο οποίος ίδρυσε την εταιρία J.P. Morgan Company το 1895.H φήμη που του συνοδεύει το θέλει να αποτέλεσε το τελευταίο μια τριάδας που χάρισε ο γιός του JP Morgan σε πολιτικούς της Oυάσινγκτον τη δεκαετία του 1940.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.