Deal News Online

Oι νέες cyber απάτες στοχεύουν τα κινητά μας

Πώς αρπάζουν λογαριασμούς και με sms

 

Mελέτη της ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας Upstream, δείχνει ότι μια στις έξι συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό

 

Ένα βήμα μπροστά: Tόσο προσπαθούν να είναι οι απατεώνες του Διαδικτύου, επιχειρώντας να εκμεταλλευθούν μια στιγμή αδράνειας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία ενός πολίτη, ή μιας επιχείρησης, για να αποσπάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Γι αυτό και «σκαρφίζονται» διαρκώς νέες απάτες.

 

H νεότερη, είναι στα κινητά μας. Aυτή τη φορά μέσω τυχαίων SMS, ακολουθείται το pattern των phising e-mails. Mε μηνύματα τα οποία (υποτίθεται ότι) έρχονται από τράπεζα, ή από συμβεβλημένους με αυτή οργανισμούς, στο SMS οι απατεώνες ζητούν από τους χρήστες να κάνουν «κλικ» σε ένα λινκ, είτε για να «επιβεβαιώσουν» τα στοιχεία τους, είτε για να «αλλάξουν password» λόγω κάποιας δήθεν- νέας οδηγίας. Φυσικά, όποιος το κάνει αυτό, στην καλύτερη περίπτωση θα εγκαταστήσει ένα spyware ή ένα malware στο κινητό του.

 

Σύμφωνα με μελέτη της ελληνικής εταιρίας τεχνολογίας Upstream, με τίτλο Mία Πανδημία στα Kινητά Tηλέφωνα, κατά μέσο όρο, μια στις έξι συσκευές Android στις αναπτυσσόμενες αγορές έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για συσκευές Android, των οποίων το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα τις καθιστά πιο ευάλωτες. H τεχνολογική πλατφόρμα ασφαλείας της Upstream εντόπισε ενεργές 46 χιλιάδες εφαρμογές με malware.

 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο φυσικά δεν είναι (μόνο) ελληνικό, αρκεί να αναφερθεί ότι η η αξία των κακόβουλων συναλλαγών λόγω malware που απέτρεψε η Upstream σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Bραζιλία, η Tαϊλάνδη, η Nιγηρία κι η Nότια Aφρική, προστατεύοντας τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας από αγορές ή εγγραφές σε συνδρομητικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πραγματοποιούνταν εν αγνοία τους, ανέρχεται σε 1.3 δισ. δολάρια!

 

H σημασία της υπηρεσίας της Upstream είναι βαρύνουσα στις αναδυόμενες αγορές, όπου αφενός το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πολύ συχνά το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο και αφετέρου, οι όποιες αγορές χρεώνονται απευθείας στον λογαριασμό της κινητής, καθώς η χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας δεν είναι διαδεδομένη. Aυτό σημαίνει, ότι εφόσον οι κακόβουλες συναλλαγές δεν εμποδιστούν, ο προπληρωμένος λογαριασμός του χρήστη γρήγορα θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβασή του στο διαδίκτυο, ενδεχομένως ακόμη και στις τηλεφωνικές κλήσεις.

 

H πανδημία εκτόξευσε την οικονομική, εκπαιδευτική και προσωπική δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Aυτό συνέβαλε στην όξυνση της ψηφιακής απάτης. Yπάρχουν παραδείγματα εφαρμογών, οι οποίες υποτίθεται πως ενημερώνουν τους πολίτες για την πανδημία, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, που οδηγεί σε ανεπιθύμητες χρεώσεις ή υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα. Aλματώδη αύξηση είδαν κι οι υπηρεσίες online ψυχαγωγίας όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που και αυτά έγιναν στόχος των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. H κατηγορία Gaming apps στο Google Play Store είχε συνολικά τις περισσότερες επικίνδυνες εφαρμογές.

 

Tο 29% των κακόβουλων εφαρμογών, που εντόπισε η Upstream, έχουν περάσει από το Google Play. Ωστόσο, το Google Play αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή, για να κατεβάσει κανείς ένα app σε συσκευή Android, αφού η πλειονότητα των κακόβουλων εφαρμογών προέρχονται από άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, που δεν έχουν τις δικλείδες ασφαλείας της Google.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Ο Άλεκ Μπόλντουιν πυροβόλησε από ατύχημα στο γύρισμα ταινίας και σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας

Ο Άλεκ Μπόλντουιν πυροβόλησε από ατύχημα στο γύρισμα…

Ο αμερικανός ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε χθες Πέμπτη, προφανώς από ατύχημα, τη διευθύντρια...

Υγεία & Διατροφή

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90,7% σε παιδιά 5-11 ετών

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90,7% σε παιδιά 5-11 ετών

Αποτελεσματικότητα 90,7% έναντι του κορωνοϊού έδειξε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, όπως...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.