Deal News Online

Lockdown: Τι φρενάρει το Πάσχα στο χωριό

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, τα ανησυχητικά στοιχεία

 

Το Πάσχα και τα σχέδια να πάμε στο χωριό, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν τεθεί υπό συζήτηση στην επιτροπή κι αυτό επειδή ακόμη προβληματίζει ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω των επίσης αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

 

Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να αποκλεισθεί το ο,τιδήποτε σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τελικά.

 

Υπό τη «σκιά» της μεγάλης διασποράς του ιού στα αστικά κέντρα αλλά και της πίεσης στα νοσοκομεία, με τον αριθμό των διασωληνωμένων την Παρασκευή να ανέρχεται στους 824, αρκετοί λοιμωξιολόγοι διατυπώνουν επιφυλάξεις για το «άνοιγμα» το Πάσχα, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα έθετε σε κίνδυνο και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις πολλών εξ αυτών που υποστηρίζουν ότι «πρέπει να ηρεμήσουμε με το Πάσχα, δεν βλέπετε τα κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους» και προσθέτουν ότι με τόσους διασωληνωμένους είναι δύσκολο το «Πάσχα στο χωριό». Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι ένα άνοιγμα είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συναθροίσεων και συνωστισμού μέσα στα διαμερίσματα και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν όσοι έχουν εμβολιασθεί, όσοι διαθέτουν self test ή όσοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό αλλά έχουν αναρρώσει πλήρως.

 

Από την Παρασκευή πάντως, στην κυβέρνηση προσπαθούν να «χαμηλώσουν» τη συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» και ειδικά μετά το «μπλόκο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα εμπορικών κέντρων, κέντρων αισθητικής και φροντιστηρίων για το Λύκειο από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Χωρίς να κλείνουν εντελώς το «παράθυρο» για τις υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, κυβερνητικές πηγές μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή ακόμη και για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Δεν έγινε συζήτηση

Το ζήτημα του πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την άρση κάποιων περιορισμών και κυρίως τι θα ισχύσει το Πάσχα, ετέθη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, με την Βάνα Παπαευγγέλου και τον Γκίκα Μαγιορκίνη να αποφεύγουν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι το «θέμα Πάσχα» δεν τέθηκε χθες στο τραπέζι της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ούτε το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες από το ερχόμενο Σάββατο και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το Πάσχα.

 

"Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα στην επιτροπή" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταφέρουν οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. "Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Σίγουρα το σύστημα υγείας είναι σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ. "Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα στην επιτροπή" κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως "τα μαθηματικά μοντέλα βάση της εικόνας της επιδημίας στην Ελλάδα σήμερα, μπορούν με αρκετή ασφάλεια να προβλέψουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και περίπου ίδιο με σήμερα αριθμό θανάτων καθημερινά. Προβλέψεις για αργότερα είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια".


World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.