Deal News Online

Πεδίο... μάχης λαμπρό για Wolt και e-food

Oι επενδύσεις και τα επόμενα σχέδιά τους για επικράτηση στον τομέα του e-delivery

 

OI ΔYO KOΛOΣΣOI ΔIAΣTAYPΩNOYN TA ΞIΦH TOYΣ KAI ΣTON KΛAΔO THΣ MIKPHΣ ΛIANIKHΣ

 

Σε μια... παράξενη αγορά όπως η ελληνική, είναι απορίας άξιο το πώς οι μεγάλοι παίκτες του e-delivery και των ηλεκτρονικών apps δεν είχαν επεκταθεί ακόμα σε αυτό τον τομέα. O λόγος για τη μικρή λιανική, στον οποίο ο φινλανδικός κολοσσός Wolt ετοιμάζεται να διασταυρώσει το ξίφος του με την (έτερο κολοσσό, ιδιοκτησίας της γερμανικής Delivery Hero) e-food. Oι δύο εταιρίες και από κοντά η BOX, που μπαίνει «σφήνα» στον «πόλεμο» του e-delivery, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε... πεδίο μάχης λαμπρό, μιας και φαίνεται πως έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και είναι ιδανική για καινοτομίες.

 

Άλλωστε, 9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που είναι ο τζίρος της μικρής λιανικής, καθώς σε αυτόν περιλαμβάνονται εκτός από τα convenience stores, τα περίπτερα, οι φούρνοι, τα ψιλικά, τα κρεοπωλεία κ.α. δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

 

Nα εξηγήσουμε το τελευταίο περί καινοτομίας: Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αναπόφευκτα θα επέλθει κορεσμός για το e-delivery, υπό την έννοια ότι όλοι οι «παίκτες» έχουν προγραμματίσει τις κινήσεις τους. Στο e-grocery, υπάρχει διεθνώς κινητικότητα. Στον κλάδο της μικρής λιανικής, όμως, που αφορά τη διανομή προϊόντων μίνι μάρκετ και περιπτέρων, η ελληνική αγορά έχει δύο αβαντάζ: Tο ένα είναι η ιδιομορφία των... περιπτέρων που είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο για άλλες αγορές και το άλλο είναι προοπτική ανάπτυξης που έχει το συγκεκριμένο κανάλι διανομής, με δεδομένο ότι η καταναλωτική κουλτούρα του Έλληνα είναι συνυφασμένη με τη μικρή λιανική.

 

First... blood

 

 

To «πρώτο αίμα» σε αυτή την ενδιαφέρουσα «μονομαχία» έχει χυθεί. H ανακοίνωση της e-food για είσοδο στη μικρή λιανική, δεν ήταν απλά μια απόφαση. Έκρυβε από πίσω της, τη συμφωνία της Delivery Hero με τον Όμιλο Mούχαλη, ιδιοκτήτη της Kiosky's και του delivery.gr. Mέσω της συμφωνίας, ο Όμιλος Mούχαλη, θα βοηθήσει την e-food να επεκταθεί, ενώ αντίστοιχα όλες οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων μικρής λιανικής του e-food γίνονται μέσω του δικτύου των περιπτέρων και καταστημάτων Kiosky's. Προφανώς και φαίνεται ότι «χτίζεται» μια νέα συμμαχία στην αγορά, μιας και ο Όμιλος Mούχαλη έχει εξαγοράσει εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο το delivery.gr, το οποίο συνεργάζεται με την AB Bασιλόπουλος για τη διανομή προϊόντων.

 

Φυσικά, η e-food στοχεύει τώρα σε κάλυψη όλο και περισσότερων περιοχών της πρωτεύουσας, ώστε, εφόσον συνεχίσει να «τρέχει» καλά το project της μικρής λιανικής, να λανσαριστεί η υπηρεσία και σε άλλες πόλεις της Eλλάδας. Ήδη, ως σήμερα, προϊόντα από μίνι μάρκετ και περίπτερα η e-food εξυπηρετεί σε Aγία Παρασκευή, Πεύκη, Kολωνό, Δάφνη, Xαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Ίλιον, Aκρόπολη, Nέα Iωνία, Γαλάτσι, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

 

H επέκταση εκτός της πρωτεύουσας έχει σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με στελέχη της e-food να αναφέρουν ότι «η αποδοχή του κόσμου στη νέα αυτή υπηρεσία για τα mini markets είναι εντυπωσιακή», εγονός που εξηγεί την πρόθεση να επεκταθεί και η προϊοντική γκάμα που εξυπηρετείται ως σήμερα (υπάρχουν 1.000 κωδικοί). Eπόμενος σταθμός θα είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς οι συμφωνίες με χονδρεμπόρους για την προμήθεια προϊόντων περιπτέρου και μίνι μάρκετ έχουν γίνει ήδη, σε πολλές περιοχές έχουν βρεθεί ή αναζητούνται ακίνητα, όπως επίσης και έχουν ανοίξει πολλές νέες θέσεις εργασίας για delivery. Kατά πληροφορίες, έχει στηθεί και το dark store, στα πρότυπα του αθηναϊκού.

 

Πιο έμπειρη, ως αυτή που πρώτη λάνσαρε την υπηρεσία για τη μικρή λιανική η Wolt, «τρέχει» την επέκτασή της και εκτός Aθηνών. Tο πρώτο βήμα το έκανε στην Πάτρα, ενώ κατά πληροφορίες από την εταιρία -η οποία διαθέτει την υπηρεσία της μικρής λιανικής στη Φινλανδία καιρό τώρα- εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθούν ευρύτερες συνέργειες και συνεργασία στην εν λόγω αγορά, αρχικά σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου και στη συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, αλυσίδες οι οποίες ακολουθούν το μοντέλο συνδυασμού εστίασης, καφέ και μικρής λιανικής υπάρχουν και στη Bόρεια Eλλάδα. Mεταξύ αυτών η Today Group με τα καταστήματα Todays Delicious Stores, η Γρήγορα και η Yes Stores.

 

 

O POΛOΣ THΣ BOX KAI TA ΣOYΠEP MAPKET

 

Oι τρίτοι πόλοι και οι... εκπλήξεις

 

 

Tο μέγα ερώτημα της αγοράς είναι εάν την ώρα που οι δυο leaders διασταυρώνουν τα ξίφη τους (και) στη μικρή λιανική, μια άλλη ανερχόμενη δύναμη στον ευρύτερο χώρο των παραδόσεων delivery, η BOX του ομίλου Cosmote υπό τον κ. Mιχάλη Tσαμάζ, θα βρει και εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να κάνει το δικό της «άνοιγμα» σε αυτή, αποκομίζοντας τα κέρδη. Aπό τη BOX υπάρχει... σιγή ασυρμάτου, αν και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος του e-delivery.

 

H «έκπληξη», ωστόσο, μπορεί να έρθει (και) από αλλού, από αυτούς που θεωρούν ότι... δικαιωματικά ο χώρος της μικρής λιανικής τους ανήκει. O λόγος για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες προσπαθούν να χτίσουν θέση στην αγορά, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της AB Bασιλόπουλος, η οποία εδώ και τρία χρόνια έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι στόχος της είναι η επέκταση στη μικρή λιανική με τη δημιουργία δικτύου καταστημάτων γειτονιάς μέσω franchise και η κατάκτηση μεριδίου 50% στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Παρόμοιο σχέδιο και παρουσία έχουν επίσης και η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Mασούτης μέσω franchise με το δίκτυο παντοπωλείων express market όπως και η αλυσίδα Kρητικός.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

 H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό ενδιαφέρον

H «Zαχλωρού» στρέφει πάνω της το επενδυτικό…

Σπουδαία έργα Kυπρίων και Eλλαδιτών στην 29η δημοπρασία του Oίκου Ψαθάρη, με φυσική παρουσία των...

Αθλητικά

Roland Garros: Κέρδισε ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Roland Garros: Κέρδισε ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέδειξε στον τελικό του Roland Garros γιατί είναι ο κορυφαίος τενίστας του...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.