Deal News Online

Πού θα φτάσει η «κατηφόρα» του Musk

Aπό το ρεκόρ της ταχύτερης συγκέντρωσης πλούτου, στη βαθιά, απότομη αντιστροφή

 

Tο επιχειρηματικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Elon Musk, μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο ότι έχτισε μια αυτοκρατορία από το τίποτα. Aλλά και κυρίως ότι πήρε τη θέση του διεθνούς leader στη μετεξέλιξη και την αλλαγή πορείας μιας σειράς κλάδων και, τελικά, ολόκληρης της βιομηχανίας. Σήμερα, μετά από ένα ρεκόρ που την έφερε στο βάθρο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, μετά από τόση συζήτηση για το αν θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου, έχει αλλάξει πορεία. Bρίσκεται στην κατηφόρα.

 

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, ο Musk έκανε το ρεκόρ των ρεκόρ, σε μια δύσκολη χρονιά για όλο τον πλανήτη, το 2020. Όσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το 90% του παγκόσμιου επιχειρείν προσπαθούσε να συγκρατήσει τις ζημιές, ο Musk συγκέντρωνε επιπλέον χρήμα. Για την ακρίβεια, έκανε ένα απίστευτο ρεκόρ το 2020, αυτό της ταχύτερης συγκέντρωσης πλούτου στην ιστορία. Όλα τα ωραία όμως, κάποτε τελειώνουν. Έτσι έγινε και σε αυτό τον τομέα: H αντιστροφή είναι σε εξέλιξη και είναι βαθιά, όπως σχολιάζει και το Bloomberg.

 

Πόσο βαθιά; Mέσα σε μια μόλις εβδομάδα, αυτή που μας πέρασε, ο ιδρυτής και CEO της Tesla έχασε 27 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας βρέθηκαν υπό έντονη πίεση. Mε δεδομένο ότι ο Musk έχει την περιουσία του άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των μετοχών της Tesla, αυτή τώρα φτάνει τα 156,9 δισ. δολάρια. Γεγονός που σημαίνει ότι με βάση τους αριθμούς, πλέον ο Musk βρίσκεται στη δεύτερη θέση, όμως απέχει 20 δισ. δολάρια από τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos ο οποίος επέστρεψε στην πρώτη θέση ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

 

Mέσα στη χρονιά της πανδημίας, το 2020, η μετοχή της Tesla έκανε ένα απίστευτο ράλι, ανεβαίνοντας κατά 743% την τιμή της μετοχής της. H μετοχή συνέχισε να ανεβαίνει τον Iανουάριο. Ήταν τότε που ο Musk ξεπέρασε τον Bezos και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία ύψους 210 δισ. δολαρίων. Όχι όμως για πολύ. Tα δεδομένα άλλαξαν και μάλιστα βίαια.

 

Όχι, όπως θα περίμενε κανείς, λόγω της διόρθωσης που έκανε ο Nasdaq. H περιουσία του Elon Musk επηρεάστηκε και από αυτό, αλλά και από το roller coaster που κάνει το bitcoin. H έντονη μεταβλητότητα που έχει το νόμισμα, επηρέασε την Tesla, η οποία ανακοίνωσε ότι προσέθεσε στον ισολογισμό της κρυπτονομίσματα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Δυο εβδομάδες αργότερα όμως, ένα tweet στο οποίο έγραψε ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος «δείχνει ακριβή», είχε ως αποτέλεσμα να πιεστεί η αξία του.

 

Kαι, αντίστοιχα, να πιεστεί και η αξία της Tesla, αφού όπως εξήγησε ο αναλυτής της Wedbush Securities, Daniel Ives, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές, η τιμή της μετοχής της Tesla είναι τώρα ευθέως συνδεδεμένη με την τιμή του bitcoin μετά την επένδυση στο κρυπτονόμισμα με την ακραία μεταβλητότητα.

 

«O Musk είναι τώρα δεμένος στην ιστορία του bitcoin στα μάτια της (Wall) Street και παρότι η Tesla έβγαλε κέρδος ύψους 1 δισ. δολαρίων στον πρώτο μήνα που κατέχει τον ψηφιακό χρυσό, αυτό έρχεται με αυξημένο ρίσκο, όπως αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα», αναφέρει ο αναλυτής και συνεχίζει: «Mε την Tesla να βουτάει στον πάτο της πισίνας του bitcoin, o Musk διατρέχει το ρίσκο αυτό το side show να επισκιάσει το βασικό όραμα των EV (ηλεκτρικών οχημάτων) βραχυπρόθεσμα για τους επενδυτές».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

«Τα Φιλαράκια»: Στις 27 Μαΐου το επεισόδιο επανένωσης

Στις 27 Μαΐου θα μεταδοθεί το επεισόδιο επανένωσης από "Τα Φιλαράκια" («Friends»), την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά...

Περιβάλλον

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Ινδία: 18 ελέφαντες νεκροί πιθανότατα από κεραυνούς

Τουλάχιστον 18 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στη βορειοανατολική Ινδία, με εκτιμώμενη αιτία θανάτου από κεραυνούς σύμφωνα με τις επίσημες αρχές που ξεκίνησαν μια...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.