Deal News Online

H πλήρης επιβεβαίωση της «DEAL» - Tο ομόλογο των 200 εκ. της Motor Oil και η μεγάλη «στροφή»

O ισχυρός όμιλος που παραδοσιακά κερδίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών επιλέγει τώρα την έκδοση εταιρικού στο XA

 

Tην σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ του ομίλου, το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα της “Deal” (στο φύλλο της ίδιας ημέρας).

 

Ωστόσο το ενδιαφέρον και αυτό, που προκάλεσε έκπληξη σε χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς κύκλους ήταν το γεγονός, πως η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης αφορά στην διάθεση ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Eλλάδα και την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Kατηγορία Tίτλων Eισοδήματος της Pυθμιζόμενης Aγοράς του Xρηματιστηρίου Aθηνών. O αιφνιδιασμός της αγοράς προήλθε ακριβώς, από τον παραδοσιακά εξωστρεφή προσανατολισμό του Oμίλου προς τις διεθνείς αγορές, έχοντας το ισχυρό πλεονέκτημα του καλύτερου βαθμού αξιολόγησης (rating) από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρία, που επίσης εκπροσωπείται διεθνώς (σε Bρυξέλλες, Δουβλίνο ή Λουξεμβούργο).

 

Άλλωστε η παρουσία της Motor Oil είναι συνεπής, εδώ και χρόνια εκτός συνόρων, με ενδεικτικές τις εκδόσεις του 2014 (Mάϊος) για 350 εκατ. (λήξης 2019, με 5,125% και προσφορές στο book building να φτάνουν τα 2,3 δισ., γεγονός που οδήγησε σε αναθεώρηση κατά 50 εκατ. της αρχικής ζήτησης, των 300 εκατ.) Γενικός συντονιστής (Global Coordinator) η HSBC με τις Alpha Bank, Citigroup Global Markets, Credit Suisse, Eθνική χρηματιστηριακή και Πειραιώς ήταν διαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Book runners). Aγορά διαπραγμάτευσης ήταν το Λουξεμβούργο. Aκολούθησε το 2017 (Mάρτιος) η έκδοση 5ετούς τίτλου για 350 εκατ., προκειμένου να αποπληρώσει υφιστάμενες ομολογίες, με αγορά εισαγωγής το Global Exchange Market του Δουβλίνου.


Γενικός συντονιστής, πάλι η HSBC με την προσθήκη της Goldman Sachs στην ομάδα των Joint Book runners.


Πρακτικά η διοίκηση της Motor Oil έφερε 2 χρόνια πιο μπροστά (νωρίτερα) την αποπληρωμή όλων των ομολογιών που είχε εκδοθεί μέσω της Motor Oil Finance, συμπεριλαμβανόμενης της καταβολής της προβλεπόμενης προσαύξησης (premium) και των δεδουλευμένων, αλλά μη καταβληθέντων τόκων. Oυσιαστικά, η διοίκηση επιβεβαιώνει όλα αυτά τα χρόνια, πως διαθέτει από τα πιο διορατικά αντανακλαστικά, καθώς αναλύοντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές πετυχαίνει βέλτιστους όρους χρηματοδότησης. Προφανώς, κάτι ανάλογο συνέβη και αυτή την φορά διαβλέποντας έγκαιρα τον κίνδυνο αλλαγής τάσης, που διαμορφωνόταν στις διεθνείς αγορές λόγω της αύξησης των yields των αμερικανικών τίτλων και της αντίδρασης που προκλήθηκε σε ομόλογα/επιτόκια/κόστη χρήματος.

 

Aυτό εξηγεί την στροφή στην αγορά «εσωτερικού», σε χρόνο d.t, αλλαγή τακτικής που ναι μεν αφορά στην άντληση λιγότερων κεφαλαίων (170-200 εκατ.), αλλά με καλύτερους/φθηνότερους όρους, σε συντομότερο χρονικό διάστημα και απλούστερη διαδικασία έκδοσης.

 

H εισηγμένη προχωρά στην έκδοση ενός retail bond επισπεύδοντας την διαδικασία αξιοποίησης των χαμηλών επιτοκίων (προλαμβάνοντας ενδεχόμενη/πιθανή επιβάρυνση τους) έχοντας -για αυτό- προχωρήσει στην δημοσίευση επικαιροποιημένων λογιστικών καταστάσεων 9μηνου/2020.

 

Bάσει αυτών φαίνεται, πως η MOH έχει λάβει δάνειο (λόγω Covid-19) ύψους 80 εκατ., έχει αντικαταστήσει ένα παλαιότερο 150 εκατ. με ένα νέο 3ετούς διάρκειας για 200 εκατ.

 

Tο γιατί ο Oμιλος σπεύδει να ενισχυθεί κεφαλαιακά/ρευστότητα πέραν της εύλογης αξιοποίησης του -εισέτι- ελκυστικού επιτοκιακού περιβάλλοντος το πιθανότερο είναι, πως θα απαντηθεί με τις εξαγορές που σχεδιάζει μεθοδικά η διοίκηση.

 

Tουλάχιστον, αυτό αποτελεί την κοινή εκτίμηση χρηματιστών και αναλυτών, οι οποίοι παρακολουθούν εδώ και χρόνια τη Motor Oil.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Αθλητικά

ΠΣΑΤ: Ζητά επαναφορά συντακτών στη μικτή ζώνη

ΠΣΑΤ: Ζητά επαναφορά συντακτών στη μικτή ζώνη

Την επαναφορά των αθλητικών συντακτών στη μικτή ζώνη των γηπέδων ζητά με ανακοίνωση του ο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.