Τεχνολογία

Η τεχνολογία deepfake “ζωντανεύει” πρόσωπα παλιών φωτογραφιών

Νέα σελίδα

 

Πολλοί άνθρωποι ανά την υφήλιο βλέπουν παλιές οικογενειακές φωτογραφίες συγγενών που έχουν πεθάνει από καιρό και αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αν υπήρχαν βίντεο που ήταν διαθέσιμα όταν ζούσαν.

 

Απαντώντας με έναν κάπως μακάβριο τρόπο για κάποιους και μαγικό για άλλους τρόπο σε αυτό το ερώτημα, η γενεαλογική ιστοσελίδα MyHeritage έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Deep Nostalgia. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νέα λειτουργία φωτογραφιών που επιτρέπει στους ανθρώπους να κινούν τα πρόσωπα σε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες. Το εργαλείο παρέχει μια ρεαλιστική απεικόνιση του πώς οι άνθρωποι σε παλιές φωτογραφίες θα μπορούσαν να κινούνται και να φαίνονται αν είχαν τραβηχτεί σε βίντεο.

 

Η MyHeritage υπογραμμίζει πως εσκεμμένα απέφυγε να εισάγει ομιλία, προκειμένου να αποτρέψει την κατάχρηση του εργαλείου, όπως τη δημιουργία deepfake βίντεο ζωντανών ανθρώπων. «Η λειτουργία αυτή προορίζεται για χρήση νοσταλγικού χαρακτήρα, για να φέρει αγαπημένους προγόνους πίσω στη ζωή» γράφει στα FAQs (frequently asked questions) σχετικά με τη νέα τεχνολογία.

 

Η τεχνολογία Deep Nostalgia χρησιμοποιεί αλγόριθμους βαθιάς μάθησης για να παράγει αποτελέσματα που μοιάζουν πολύ με σύντομα βίντεο κλιπ. Τυχόν πρόσωπα στις φωτογραφίες μπορούν να μετατραπούν σε animation, επιτρέποντάς τους να κινούνται, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια και να χαμογελούν. Το εργαλείο λειτουργεί τόσο σε ασπρόμαυρες εικόνες όσο και σε έγχρωμες φωτογραφίες.

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, η τεχνολογία πίσω από το Deep Nostalgia αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία D-ID. Στην ιστοσελίδα του MyHeritage, ιστορικές μορφές όπως η βασίλισσα Βικτώρια και η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ «ζωντανεύουν», ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε και ένα βίντεο τέτοιας τεχνολογίας του Αβραάμ Λίνκολν από την εταιρεία στο YouTube.

 

Η εν λόγω εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα myheritage.com/deep-nostalgia.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή