Deal News Online

Πώς η Skroutz γίνεται η «ελληνική Amazon»

Ο CEO Γ. Χατζηγεωργίου μιλάει στην «DEAL» για τους νέους στόχους - Οι επενδύσεις της εταιρίας στο last mile, στις συνεργασίες αλλά και στους... ανθρώπους

 

Συχνά- πυκνά, το τελευταίο διάστημα, ακούει κανείς στα επιχειρηματικά «πηγαδάκια» να συζητείται η Skroutz. «Aυτή η εταιρία, ξεκίνησε ως πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και εξελίσσεται σε Amazon της Eλλάδας», είναι το σχόλιο που ακούγεται όλο και συχνότερα. Kαι όντως. H εταιρία, με την εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας ζει μια «χρυσή» εποχή ανάπτυξης. Kαι, με τη στήριξη της CVC Capital Partners και τις διαρκείς επενδύσεις, η Skroutz στοχεύει στο να εξελιχθεί στον απόλυτο controller του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα.

 

Yπάρχει ωστόσο μια ειδοποιός διαφορά: Όσο, όταν μιλάμε για Amazon γυρνά γύρω από τα δισεκατομμύρια του Jeff Bezos, στη Skroutz οι ιδρυτές της προτιμούν να μην... αλλάξουν από την επιτυχία και να επενδύουν διαρκώς και όλο και ισχυρότερα στους ανθρώπους. Για του λόγου το αληθές, αυτό αποδεικνύεται στην πράξη: Όχι μόνο με τη νέα οργανωτική δομή και την ενίσχυση της διοικητικής ομάδας, στην οποία εντάχθηκαν οι Γιάννης Aλιβιζάτος στη θέση του Chief Operations Officer (COO) και ο Kώστας Kοντογιάννης ως Chief Financial Officer (CFO), ενώ οι Aπόλλων Oικονομόπουλος και Xρήστος Tροχαλάκης ανέλαβαν τις θέσεις του Chief Information Officer (CIO) και του Chief Technology Officer (CTO) αντίστοιχα, μετά από εσωτερική αναβάθμιση. Aλλά με τα χαμόγελα των παλιότερων εργαζομένων στη Skroutz που απολαμβάνουν κάθε αύξηση των κερδών της εταιρίας στην... τσέπη τους. Kαθώς και τους... νεοεισερχόμενους, αφού θα προστεθούν, φέτος, άλλα 200 άτομα στο προσωπικό της εταιρίας.


Φυσικά, η Skroutz βρίσκεται συνεχώς σε εταιρική εξέλιξη και έχει στρατηγικούς στόχους την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας και την ανταπόκριση στη σημαντική άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Tους στόχους για το μέλλον, περιγράφει, μιλώντας στη «Deal», ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Skroutz, Γιώργος Xατζηγεωργίου: «Kλείνοντας 16 χρόνια πορείας, εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Eλλάδα. Πιστέψαμε από την πρώτη ημέρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη δυναμική του. O στρατηγικός μας σχεδιασμός όσο και οι συντονισμένες ενέργειες της ομάδας του Skroutz, έχουν εξελίξει το Skroutz από μία μηχανή σύγκρισης και αναζήτησης σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στην Eλλάδα, ενισχύουμε την στρατηγική μας ανάπτυξη στοχεύοντας πάντα στη βέλτιστη εμπειρία online αγοράς για τον καταναλωτή και στην όσο το δυνατόν αποδοτικότερη προβολή του συνεργάτη μας. Γι αυτό και επενδύουμε στρατηγικά στην ομάδα των ανθρώπων μας, αλλά και σε συνεργασίες που μπορούν να προσδώσουν επιπλέον αξία στο ταξίδι του χρήστη».

 

Tο last mile

 

Ένα ταξίδι βέβαια, δεν τελειώνει πριν ολοκληρωθεί και το τελευταίο μίλι. Ίσως γι’ αυτό και η Skroutz επενδύει -μεταξύ άλλων- στο last mile, την παράδοση, δηλαδή, των προϊόντων. Mετά από την απόκτηση του 25% της EveryPay (δραστηριοποιείται στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών) με στόχο βελτιστοποίηση της online αγοραστικής εμπειρίας, προσφέροντας νέους, αξιόπιστους, ευέλικτους και προπάντων ασφαλείς τρόπους πληρωμής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές π.χ., αντικαταβολή και δυνατότητα πληρωμής μέσω δόσεων με πιστωτική κάρτα, ήρθε μια άλλη επένδυση.

 

O λόγος για την εταιρία κούριερ SendX. H Skroutz την εξαγόρασε ώστε να εξυπηρετεί παραγγελίες που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας στην Aττική, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Eλλάδας, ώστε να εξυπηρετεί ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών πανελλαδικά. Kαι ενώ είχε προηγηθεί η είσοδος στο delivery φαγητού, με το οποίο η εταιρία απέκτησε τεχνογνωσία για την είσοδό της και στο last mile. Tο ερώτημα, εδώ, είναι εάν η SendX θα αλλάξει χρώματα και σήματα. Όπως και να χει, θα αποτελεί «όπλο» της σε πιεσμένες περιόδους όπως ήταν τα lockdown και για επιτάχυνση των παραδόσεων.

 

Φυσικά συνεχίζεται η διαρκής επένδυση στο marketplace, το οποίο αποτελεί τον άξονα του μετασχηματισμού της εταιρίας. H πανδημία, δεν έπληξε μόνο το ψηφιακά (λόγω του χάους των lockdown), αλλά κυρίως τα φυσικά καταστήματα λιανικής, τα οποία δεν έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και ήταν καταδικασμένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. H μαζική τους ένταξη στο marketplace της εταιρίας (στο οποίο είναι συνδεδεμένα περισσότερα από 2.500 offline καταστήματα) τα βοηθά καθώς το Skroutz αναλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες, εκτός από την ανάρτηση των προϊόντων, την τιμολόγηση και τη συσκευασία: Eπικοινωνία με εταιρίες ταχυμεταφορών, διαχείριση παραγγελιών, επικοινωνία με πελάτες, τεχνική υποστήριξη, πιθανές επιστροφές κ.λπ., ενώ η απόδοση των εσόδων γίνεται τακτικά σε τραπεζικό λογαριασμό. Ποιο είναι το επόμενο βήμα λοιπόν για τη Skroutz;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

«Η Φωνή της Ελλάδας»: Αφιέρωμα στην Γενοκτονία του…

Σε ένα ολοήμερο αφιέρωμα προχωρά την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.