Περιβάλλον

Αγγλία: Γνωμοδότηση ρύπανσης βυθισμένου ελληνικού τάνκερ προ 40ετίας

Ότι δεν αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική απειλή το πετρέλαιο που ξεβράστηκε σε μια παραλία της ανατολικής Αγγλίας ως αποτέλεσμα της βύθισης ενός ελληνικού τάνκερ πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, απεφάνθη ένα δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.

 

Το East Suffolk Council πραγματοποιεί ερευνά τα τελευταία 3 χρόνια για τα κοιτάσματα πετρελαίου που αποκαλύφθηκαν από τις υψηλές παλίρροιες στο Lowestoft North Beach από το Eleni V, το οποίο βυθίστηκε το 1978. Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στην ακτή του Νόρφολκ αφού ανατινάχτηκε από τον στρατό, χάνοντας πάνω από 5.000 τόνους καυσίμου.

 

"Παρόλο που δεν πιστεύουμε ότι η πυκνότητα, η σύνθεση και οι ποσότητες των υπολειμμάτων πετρελαίου αποτελούν απειλή για το περιβάλλον ή τη θαλάσσια ζωή μέχρι σήμερα, αναγνωρίζουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ανησυχίες τις οποίες επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε στην πράξη", αναφέρει η ανακοίνωση του συμβουλίου, προσθέτοντας ότι "Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, ιδίως ενόψει των πρόσφατων υψηλών παλίρροιας που έχουν επιταχύνει τον ρυθμό έκθεσης, αποκαλύπτοντας μεγαλύτερες εκροές πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες".

 

Το συμβούλιο επισημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να "αφαιρεθούν μερικά από τα αραιά, στεγνότερα υλικά χωρίς να προκληθεί ζημιά", από τον εργολάβο διαχείρισης αποβλήτων του συμβουλίου και από μια εξειδικευμένη εταιρεία αποκατάστασης. Η δημοτική αρχή προειδοποίησε επίσης τα μέλη της κοινότητας να μην παίρνουν πρωτοβουλίες καθαρισμού "καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να απελευθερώσει ρύπους στο τοπικό περιβάλλον και συνεπώς απαιτείται η απομάκρυνση από ειδικούς εργολάβους".

 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό τάνκερ ανατράπηκε μετά από σύγκρουση με το γαλλικό φορτηγό πλοίο Roseline στα ανοικτά των ακτών του Norfolk τον Μάιο του 1978. Τα 39 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από το φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Γαλλία πριν επαναπατριστούν στην Ελλάδα, ενώ ειδικοί του βρετανικού στρατού ανατίναξαν το πλοίο ένα μήνα αργότερα.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή