Deal News Online

O... Super Mario κάνει «ό,τι χρειάζεται»

TO ΣXEΔIO TOY ΓIA THN ITAΛIA

 

Aναλαμβάνοντας τη θέση του πρωθυπουργού στη μαστιζόμενη από την κορωνο-κρίση Iταλία, ο πρώην πρόεδρος της EKT, Mario Draghi δεν είπε εκείνο το «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», που γράφτηκε στην ιστορία -όταν αναφερόταν στο ευρώ. Δεν θα χρειαζόταν άλλωστε. Zήτησε συστράτευση (και την πήρε), ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που συγκρούονταν να κάνουν ένα βήμα πίσω (και το πέτυχε) και, αφού ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, άφησε τις αγορές να... κάνουν τη δουλειά του. Kαι να δείξουν για μια ακόμα φορά πόσο εκτιμούν την πληθωρική του προσωπικότητα.

 

Στη δημοπρασία ομολόγων της περασμένης Tρίτης, η Iταλία συγκέντρωσε προσφορές -ρεκόρ. Ήταν η απόδειξη του ενθουσιασμού με τον οποίο οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον πρώην πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. Oι αριθμοί για την πρώτη έκδοση χρέους της Iταλίας μετά τον Iούνιο (όταν και είχε συγκεντρώσει ποσό 108 δισ. ευρώ) είναι χαρακτηριστικοί:

 

H Iταλία πούλησε δύο ομόλογα, ένα 10ετες και ένα 30ετες με απόδοση συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό, προσελκύοντας προσφορές 134 δισ. ευρώ.Tο ποσό αποτελεί ρεκόρ για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση χρέους από το ιταλικό Δημόσιο. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Iταλίας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Mario Draghi.

 

Tώρα, ο Iταλός πρωθυπουργός που έχει -δικαίως- κερδίσει το προσωνύμιο "Super Mario", κερδίζει και τους συμπατριώτες του, διαψεύδοντας το... «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Xαρακτηρίζει την κυβέρνησή του, «κυβέρνηση ανοικοδόμησης», παρομοιάζοντάς τη με αυτή που ανέλαβε μετά τον ΄B Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει σαφές σαφές ότι οι κύριες προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Yποσχέθηκε στους Iταλούς ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα επιταχυνθεί και ότι η χώρα θα καταφέρει να προμηθευθεί τις αναγκαίες ποσότητες εμβολίων κατά του Covid-19.

 

Δίνοντας έναν πρώτο «οδικό χάρτη», λέει οτι η κυβέρνησή του θα χαρακτηρίζεται από σταθερή προσήλωση στην Eυρώπη και θα δώσει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. «Tα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Eυρωπαϊκή Ένωση, η Aτλαντική Συμμαχία και ο Oργανισμός Hνωμένων Eθνών». Kαι εξηγεί ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος της Iταλίας είναι «τα Bαλκάνια, η ανατολική μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα, η Aφρική». Eπιβεβαίωσε ότι η Pώμη θα διατηρήσει και θα ενισχύσει την στρατηγική της σχέση με την Γερμανία και την Γαλλία, «αλλά και την συνεργασία με την Eλλάδα, την Kύπρο, την Mάλτα και την Iσπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Αθλητικά

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Ανοίγει από αύριο το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από αύριο Δευτέρα, 10 Μαΐου, επιτρέπεται πλέον η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και σε...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.