Deal News Online

Ολλανδία: Εφετείο θα αποφανθεί για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ολλανδικό εφετείο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει την ετυμηγορία του στις 26 Φεβρουαρίου σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρώσει μια πρώτη δικαστική απόφαση για την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

 

Φαίνεται ωστόσο πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ όποια κι αν είναι η απόφαση του εφετείου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει έναν νέο νόμο με εσπευσμένη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της.

 

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει απόψε για την έγκριση ή όχι του νόμου αυτού, που υποστηρίχθηκε χθες από την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορίαθα μπορούσε ωστόσο να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα.

 

Δικαστήριο πρώτου βαθμού διέταξε την Τρίτη την κυβέρνηση να άρει αμέσως την απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιανουαρίου.

 

Το δικαστήριο έκρινε πως ο ειδικός νόμος στον οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση για να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας προβλέπεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις» όπως η κατάρρευση ενός φράγματος.

 

Η κυβέρνηση άσκησε αμέσως έφεση. Το εφετείο ανέστειλε στη συνέχεια την αρχική κρίση και διατήρησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας εν αναμονή της ετυμηγορίας του.

 

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης, Ράιμερ Βελντούις, εξήγησε στους δικαστές του εφετείου σήμερα πως η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε προκειμένου να σταματήσει μια «ανησυχητική» κατάσταση που συνδέεται με την COVID-19, μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση ενός νέου στελέχους στη Βρετανία.

 

«Ακριβώς πριν από την εισαγωγή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το νερό πλημμύρισε το φράγμα», είπε στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη. «Για να παραμείνουμε στον μεταφορικό λόγο, το επίπεδο του νερού αναμενόταν να κατέβει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα νέο κύμα», πρόσθεσε ο Βελντουίς.

 

Την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη η Viruswaarheid ("Η αλήθεια για τα εμβόλια"), μια ομάδα που διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις στην Ολλανδία αφότου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, και προώθησε θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία.

 

Η δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης στο εφετείο, Μαρί-Αν Ταν-ντε Σοναβίλ, δήλωσε πως η γραπτή απόφαση θα γνωστοποιηθεί σε μία εβδομάδα, στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) της 26ης Φεβρουαρίου.

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 21:00 έως τις 04:30 τουλάχιστον έως τις 2 Μαρτίου, είναι η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιβολή της προκάλεσε βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα.

 

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η παραιτηθείσα κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις έως τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, με έναν βουλευτή να τον χαρακτηρίζει ακόμη και «δικτάτορα».


Τεχνολογία

FIRST LEGO League Open International Greece στη Θεσσαλονίκη

FIRST LEGO League Open International Greece στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο της μαθητικής ρομποτικής, με τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού, του...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Αισιοδοξία για ένταξη της Ελλάδας στους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς από τη Βρετανία

Θεοχάρης: Αισιοδοξία για ένταξη της Ελλάδας στους ασφαλείς…

Σημαντική πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των ταξιδιών ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα σημειώθηκε κατά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.