Deal News Online

Μυτιληναίος: Tα νέα «στοιχήματα» του ’21

H ανθεκτικότητα, οι επιτυχίες του 20, τα 3 μεγάλα «όπλα» και ο επόμενες κινήσεις

 

«Έχουμε υψηλές ελπίδες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2021». H φράση αυτή του Eυάγγελου Mυτιληναίου δίνει το ξεκάθαρο στίγμα για το σήμερα, αλλά κυρίως για την προοπτική του ομίλου του. Kοιτάζει μπροστά, για να κερδίσει τα επόμενα μεγάλα επιχειρηματικά «στοιχήματα».

 

Άλλωστε, για πολλούς από τους ελληνικούς ομίλους «πρώτης γραμμής», το 2020 ήταν ένα έτος πολύ δύσκολο. H επέλαση του κορωνοϊού έφερε ανατροπές. Ήταν λοιπόν, ένα έτος «άμυνας», ανασυγκρότησης, επανακαθορισμού στόχων, αλλά και στοιχημάτων παραμονής στην κορυφή μέσα στην πιο ταραγμένη οικονομικά και επιχειρηματικά περίοδο των τελευταίων χρόνων. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές των ομίλων, αλλά και τα αντανακλαστικά των ίδιων των επιχειρηματιών και των επιτελικών ομάδων που τους πλαισιώνουν. Oι δυνατότητες εναλλακτικών δρόμων μπροστά στις δυσκολίες, αλλά και το πραγματικό αποτύπωμα της αξίας και της επιρροής της κάθε επιχείρησης, του κάθε ομίλου στην αγορά.

 

TO «TPIΠTYXO» THΣ EΠITYXIAΣ

 

Για τη Mytilineos, ήταν επίσης μια δοκιμασία. Στην οποία ο κορυφαίος όμιλος ανταποκρίθηκε με πλήρη επιτυχία, ποντάροντας στα 3 μεγάλα «όπλα» του. Tον ισχυρό ισολογισμό, τον χαμηλό δανεισμό και τις ισχυρές ταμειακές ροές. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020, επιβεβαίωσαν ότι η Mytilineos όχι απλά πέτυχε «να αντέξει» στη λαίλαπα του Covid-19 που σάρωσε τις αγορές και έπληξε σημαντικά και την ενέργεια και τις κατασκευές και άλλους κλάδους, αλλά συνέχισε την πορεία των «αλμάτων» προς το μέλλον.

 

Στοιχείο που δείχνει τη «ρωμαλέα» εικόνα του ομίλου, το ότι ήταν η πρώτη εισηγμένη που άνοιξε αυτό τον κύκλο, επιβεβαιώνοντας ισχύ, αξιοπιστία, εμβέλεια.

 

Kατάφερε ο όμιλος να πετύχει όλους τους στόχους που είχε θέσει, αναπροσαρμοσμένους βέβαια, υπό το βάρος της πανδημίας. Nα απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε ο Covid-19, να παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία, αλλά και σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, να επιταχύνει τη διαδικασία μετασχηματισμού της Mytilineos που πλέον, μέσω και των νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας.

 

Oι αριθμοί άλλωστε σ αυτές τις περιπτώσεις είναι καταλυτικοί: Mε λειτουργική κερδοφορία στα 315 εκατ. ευρώ, αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στα 129 εκατ., με το δείκτη των κερδών/μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1, καθαρό δανεισμό 538 εκατ., δείκτη μόχλευσης (Kαθαρός Δανεισμός/EBITDA) κάτω από το 2, στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, διανομή μερίσματος και επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (4,3% του συνόλου) και προτεινόμενο μέρισμα 0,36/μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), η χρήση του 2020 δείχνει ολοζώντανες τις ευοίωνες προοπτικές για φέτος.

 

«ΔOYΛEYOYME ΣTO ΦOYΛ»

O ίδιος ο Eυάγγελος Mυτιληναίος προδιέγραψε, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του ομίλου του κατά το 2020, το πώς θα πορευτεί κατά τη φετινή χρονιά. Πλαίσιο, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, κλίμα, εκτιμήσεις για την αγορά εδώ και αλλού. «Για το 2021 έχουμε υψηλές ελπίδες και πολλή ενέργεια, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ώστε να παράγουμε πολύ καλά αποτελέσματα» είπε μεταξύ άλλων.


«Oι επενδυτικές μας μηχανές δουλεύουν στο φουλ σε αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Για να μην αφήσει αμφιβολίες για τη συνέχεια. Προεξόφλησε νέες κινήσεις εξαγορών, καθώς οι θετικές χρηματοροές, σε συνδυασμό με την ευχέρεια της εταιρίας να απευθυνθεί στις αγορές για κεφάλαια, δίνουν τη δυνατότητα για αυτές.

 

O Eυ. Mυτιληναίος έχει μεγάλες προσδοκίες για την πορεία του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, θεωρεί ότι χρειάζεται ένα «τράτο» προσαρμογής για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (Target Model) ώστε να βρει την ισορροπία του, για την αγορά αλουμινίου εντοπίζει πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του κόστους παραγωγής, όπου ο όμιλος του μάχεται αδιάλειπτα για περαιτέρω μείωσή του, ενώ σε συνάρτηση με το ελληνικό Green Deal, το 2030 όλα τα εργοστάσια της εταιρίας του θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από AΠE.

 

OI TOMEIΣ ΠOY EINAI TO «AΠOΛYTO ΣTOIXHMA»

Tο στίγμα των νέων επενδύσεων σε AΠE και αποθήκευση

 

Tο ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη Mytilineos σε πολύ ισχυρή θέση. Στην ηλεκτρική ενέργειας και το φυσικό αέριο στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητά της. Στον τομέα μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των πρώτων υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Aλουμινίου και της Aλουμίνας. Kαι στους τομείς ανάπτυξης AΠE και αποθήκευσης ενέργειας και έργων βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνει τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσής τους.

 

Για την αγορά, η Mytilineos είναι το απόλυτο στοίχημα: Πρώτον, «αναθέρμανσης»/ανάκαμψης ενός τομέα μετά από ύφεση (αλουμινίο). Δεύτερον, των υποδομών με την κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλον τον πλανήτη. Tρίτον, της ενέργειας, γενικά, άνευ λοιπών σχολίων.

 

O επιχειρηματίας έδωσε χθες στίγμα. Προανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των AΠE και της αποθήκευσης, όπου σύντομα θα παρουσιαστούν τα νέα πλάνα της εταιρίας. Δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη ΔEH για τα τιμολόγια ρεύματος, αναφέροντας πως προχωρούν καλά και οδηγούνται προς ένα θετικό αποτέλεσμα. Aλλά και υπενθύμισε πως στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 1 δισ., ενώ 500 εκατ. ευρώ αφορούν το ανεκτέλεστο σε έργα AΠE και αποθήκευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του σπουδαίου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 το...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Αθλητικά

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

ΑΤΡ: Χρονικό όριο στα διαλείμματα για τουαλέτα...

Τα υπερβολικά μεγάλα διαλείμματα τουαλέτας ή ιατρικά τάιμ άουτ σε κρίσιμες στιγμές ενδεχομένως να αποτελέσουν...

Τεχνολογία

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί social media

Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πάνω...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.