Οικονομία

"Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Lehman Brothers"

Μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα.

 

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα «μπορεί να διαχυθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως ακριβώς έγινε στα τέλη του 2008, όταν πτώχευσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Lehman Brothers».

 

«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα, τα οποία να μπορούμε να τα ελέγχουμε. Όμως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ.: μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ».

 

Παράλληλα, έκανε λόγο για την εμπιστοσύνη της στο ΔΝΤ, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους, αλλά και «πιστώνει» τη θέση του ΔΝΤ, ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

 

Αναφερόμενη στην ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, του EFSF, ανέφερε ότι δεν διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή