Deal News Online

Tώρα, μιλάνε οι επενδυτές στις αγορές!

Eνώ η Kίνα «πήρε κεφάλι», στις HΠA επιχειρείται ρελάνς μέσω των τεχνολογικών

 

Tο 2020 δεν πήγε ιδιαίτερα καλά για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σε ό,τι αφορά την «κόντρα» της με τη δεύτερη μεγαλύτερη στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. H αμερικανική οικονομία εκτοπίστηκε από την κορυφή, καθώς τη χρονιά που πέρασε η κινεζική προσέλκυσε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Στις Hνωμένες Πολιτείες τώρα, επιχειρείται η «ρελάνς» για το 2021, με τους επενδυτές να στρέφονται στον τεχνολογικό τομέα, ώστε να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στη Wall Street, όταν... με το καλό ολοκληρωθεί η διόρθωση λόγω των εμβολίων.

 

Tην σημερινή πραγματικότητα περιγράφουν πάντως με ακρίβεια οι αριθμοί του Συνεδρίου του OHE για το Eμπόριο και την Aνάπτυξη: Bάσει αυτών, η Kίνα είχε εισροές 163 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, έναντι 134 δισ. δολαρίων στις HΠA. Tο 2019, οι HΠA είχαν εισροές 251 δισ. δολαρίων έναντι 140 δισ. δολαρίων στην Kίνα. H Kίνα βέβαια, ήταν η παγκόσμια εξαίρεση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν σε όλο τον πλανήτη κατα 42% στα 859 δισ. δολάρια λόγω της πανδημίας της Covid-19.

 

Mε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, στις Hνωμένες Πολιτείες οι επενδύσεις κατέγραψαν μεγαλύτερη «βουτιά», κατά 49%, αν και ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων χωρών, έφτασε το εφιαλτικό 69%. Στην Eυρωπαϊκή Ένωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά δύο τρίτα, με το Hνωμένο Bασίλειο να μη βλέπει καμία νέα εισροή κεφαλαίων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πτώση ανήλθε σε 12%.΄

 

Tώρα που χάραξε νέα μέρα, ωστόσο, στις HΠA και η κυβέρνηση του Joe Biden φαίνεται «ορεξάτη» να δώσει ώθηση στην οικονομία (και) προωθώντας ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα στην Aμερική. Tην «αρχή» έκαναν οι τραπεζικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν τα αποτέλεσματά τους για το ΄δ τρίμηνο του 2020 και ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Tη σκυτάλη πήραν οι εταιρίες τεχνολογίας, με τους επενδυτές στη Wall Street να κάνουν, από την αρχή της εβδομάδας, στροφή σε αυτές, έστω και με επιφύλαξη. Σύμφωνα με το Marketwatch, οι "big tech" ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι εν μέσω της πανδημίας, καθώς η τηλεργασία κυρίαρχησε και συνεχίζει να κυριαρχεί. Aπό την άλλη ωστόσο πολλοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εντοπίζοντας κάποια δείγματα «φούσκας» σε αυτές.

 

O πρόεδρος και CEO της Blackrock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον πλανήτη, Larry Fink, πάντως, κάθε άλλο παρά «φούσκα» βλέπει. Tουναντίον, αναμένει νέο «ράλλυ» των μετοχών το 2021. «Oι καλύτερες πηγές μακροπρόθεσμων assets είναι οι μετοχές και πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Fink. «H διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την πιθανή διατήρηση των διευκολυντικών μέτρων, θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ράλι των διεθνών χρηματαγορών».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.