Κόσμος

ΟΗΕ: Πεινάει το 7,4% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής

Το 7,4% στα 620 εκατομμύρια κατοίκους της Λατινικής Αμερικής υπέφερε από την πείνα το 2019 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή πρόκειται για περισσότερους από 47,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Η πείνα αναμένεται να επιδεινωθεί φέτος λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με μια αύξηση 13,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό», που είναι ο κύριος δείκτης που χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο οποίος παρουσίασε σήμερα την ετήσια έκθεσή του για την περιοχή στο Σαντιάγο της Χιλής όπου έχει την περιφερειακή έδρα του.

 

1 στους 3 κατοίκους της δεν είχε πρόσβαση σε επαρκώς θρεπτική τροφή

 

Πέρυσι, 191 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν επίσης θύματα μέτριας έως σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Λατινικής Αμερικής δεν είχε πρόσβαση σε τροφή επαρκώς θρεπτική το 2019.

 

Αυτή η ανοδική τάση που παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια εντάσσεται σε ένα πλαίσιο οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης, αύξησης της φτώχειας, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολιτικών συγκρούσεων", εκτιμά ο ΟΗΕ.

 

Στη βάση αυτή, ο οργανισμός θεωρεί ότι είναι σχεδόν απίθανο η περιοχή να επιτύχει τον στόχο "μηδενική πείνα" που είχε θέσει για το 2030, όταν αυτή η μάστιγα αναμένεται να πλήξει 67 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τις προβλέψεις.

 

Σημαντική αύξηση του υποσιτισμού λόγω πανδημίας

 

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης για τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα: «σημαντική αύξηση της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού τα επόμενα χρόνια».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στην περιοχή, η πανδημία θα προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,1% και περισσότερα από 83 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν στη φτώχεια.

 

Περισσότερο κινδυνεύουν οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες περιοχές

 

Ο αντίκτυπος θα είναι καθοριστικός στις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες περιοχές, με χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, ισχυρή παρουσία αυτόχθονων πληθυσμών και μεγαλύτερη ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον οργανισμό.

 

«Η κοινωνική προστασία είναι ένα βασικό μέτρο για την άμεση άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της Covid-19, επιτρέποντας στα νοικοκυριά που θα πληγούν να ανοικοδομήσουν σταδιακά τα προς το ζην και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για οικονομική και κοινωνική ένταξη», προστίθεται στο έγγραφο.

 

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 450.000 ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και έχει μολύνει περισσότερα από 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με έναν απολογισμό στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί για τις εδαφικές ανισότητες και τον υποσιτισμό.

 

Τα υπέρβαρα παιδιά συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ένα πρόβλημα που επηρέασε το 7,5% του παιδικού πληθυσμού το 2019, ένα επίπεδο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,6%).


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή