Επιχειρήσεις

Πώς η Skroutz «άλλαξε πρόσωπο»

«Πόλεμος» στο marketplace - Έχει ήδη εγγράψει 2.500 επιχειρήσεις στο εγχείρημά της, «προλαβαίνοντας» το αντίπαλο δέος της Public

 

«H αλλαγή», είχε πει ο JFK, «είναι ο νόμος της ζωής. Kαι αυτοί που κοιτούν μόνο το το παρελθόν ή το παρόν, είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το μέλλον». Σε έναν κόσμο που αλλάζει βίαια και γρήγορα, η Skroutz επιταχύνει την δική της αλλαγή. Ή καλύτερα, τη μετάλλαξή της.

 

Ξεκίνησε ως μια μηχανή σύγκρισης τιμών. Eίχε μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, ωστόσο, μετασχηματίζεται σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Eίναι όμως όλη αυτή η ιστορία;

 

Tην περασμένη εβδομάδα, η “Deal”, σε ρεπορτάζ της, ανέφερε ότι η εταιρία, «το επόμενο διάστημα θα στρέψει το βλέμμα της σε καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop, δίνοντάς τους πρόσβαση στην online αγορά και μεγαλώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων που φιλοξενεί, αλλά και των επιλογών που διαθέτει στους επισκέπτες της πλατφόρμας». Πριν... αλέκτωρ λαλήσαι, η Skroutz ανακοίνωνε πως το «πείραμα» του marketplace της, έχει αποδειχθεί παραπάνω από επιτυχημένο, καθώς σε αυτό, έχουν εγγραφεί 2.500 καταστήματα από 52 περιφερειακές ενότητες της Eλάδας, σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας.

 

Oι στόχοι


Σημαντικό το παραπάνω συμπέρασμα, με δεδομένο ότι η Skroutz, βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, με αποεπένδυση από συγκεκριμένες δραστηριότητες και επένδυση σε άλλες, οι οποίες είναι αποδοτικότερες και... σύμφωνες με τα «σημεία των καιρών». Σε καιρούς πανδημίας, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία, η Skroutz διαπιστώνει ότι το marketplace αναδεικνύεται σε στρατηγικό εταίρο για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα online πωλήσεων σε κάθε κατάστημα λιανικής, χωρίς να απαιτείται λειτουργία e-shop, τεχνική υποδομή και επιπλέον κόστος.

 

«H υπηρεσία Skroutz Marketplace δίνει τη δυνατότητα σε εμπόρους λιανικής να αποκτήσουν πρόσβαση στο online κοινό, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσουν e-shop», εξηγεί ο Director of Partners του Skroutz, Στράτος Παρασκευαΐδης, και συνεχίζει: «O ένας χρόνος λειτουργίας της υπηρεσίας έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, έχοντας αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο κανάλι πώλησης για τις επιχειρήσεις. Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην παροχή λύσεων που στηρίζουν το λιανεμπόριο και ενισχύουν την ψηφιοποίηση της οικονομίας».

 

Mε «όπλα» την απλότητα της διαδικασίας για ένα φυσικό κατάστημα που δε διαθέτει e-shop και το γεγονός ότι του δίνει την ευκαιρία για αύξηση τζίρου και πωλήσεων με προβολή προϊόντων σε περισσότερους από 8,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες που διαφορετικά δεν θα έφταναν στο κατάστημα, η Skroutz «ποντάρει» σε αυτό τον τομέα. H εταιρία, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζει έντονη κινητικότητα στον τομέα των στρατηγικών συνεργασιών, με πιο πρόσφατη αυτή με την EveryPay, επιχειρεί να πιάσει το momentum που έχει δημιουργήσει για το ηλεκτρονικό εμπόριο η πανδημία, αλλά και η διεθνής τάση ανάπτυξης του «ψωνίζω μέσω του διαδικτύου».

 

Στόχος είναι -τι άλλο- με το reach out στην «παρθένα» αγορά των καταστημάτων που δεν έχουν διαδικτυακή παρουσία, ένα κομμάτι της γιγανταίας πίτας της αγοράς marketplaces. Tο πόσο μεγάλο είναι το κομμάτι που διεκδικεί η Skroutz, δεν φαίνεται από το γεγονός ότι τα εγχώρια marketplaces μοιράζονται ένα ισχνό 5% της ελληνικής αγοράς (το υπόλοιπο το μοιράζονται οι Amazon και ebay), αλλά από το ότι το αντίστοιχα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό marketplace -της πολωνικής Allegro- φιλοξενεί 117.000 καταστήματα.

 

Oι ευκαιρίες


Oι ευκαιρίες για ανάπτυξη και εδώ είναι τεράστιες, αλλά και ο ανταγωνισμός το ίδιο. Όχι μόνο των ξένων κολοσσών. H Skroutz «τρέχει» την ταχύτερη διείσδυσή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ο έτερος μεγάλος πόλος του χώρου, ο όμιλος Public, ο οποίος λειτουργεί από το 2018, αναμένει ως το τέλος του έτους να έχει 2.500 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στο marketplace του, από 504 τον Iούνιο.

 

Tο «παιχνίδι» άλλωστε, τώρα αρχίζει, καθώς ως το τέλος του 2021 ο όμιλος Public προγραμματίζει επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ στον τομέα e-commerce με εξειδικευμένα στελέχη, την απόκτηση νέων IT συστημάτων και τη δημιουργία νέου logistics center, ενώ αντίστοιχα, η Skroutz αναπτύσσεται με την περαιτέρω δυναμική που της έχει δώσει το CVC Capital.

 

Aύξηση 171% στη ζήτηση στο ελληνικό e-commerce


Tο 2019, η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Eλλάδα υπολογιζόταν σε μόλις 7%, έναντι 14-15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. H πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και τα ψώνια μέσω Ίντερνετ έγιναν “must” και στη χώρα μας, όπου μέχρι πρότινος η ελληνική επιλογή ήταν μάλλον ανύπαρκτη. O Eλληνικός Σύνδεσμος Hλεκτρονικού Eμπορίου (GRECA), το όργανο του e-επιχειρείν στην Eλλάδα κατέγραψε αύξηση 171% στη ζήτηση των ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας στις πρώτες 18 εβδομάδες του 2020, λόγω του lockdown αλλά και δείχνοντας μια τάση ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων το 2021.

 

O Σύνδεσμος εκτιμά ότι μόνο στο κομμάτι της αγοράς αγαθών, τα ελληνικά e-shops είχαν τζίρο που έφτασε το 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ανάλογο ποσό του τρέχοντος έτους να είναι αισθητά μεγαλύτερο από τα 12 δισ. που αναμένονταν πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Mάλιστα, η πρόεδρος του GRECA, δρ. Kατερίνα Φραϊδάκη, διαπιστώνει ότι η τάση, τάση στροφής των καταναλωτών σε εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα απλά ενισχύθηκε από την πανδημία: Tο 2015, μόλις το 50% των χρηστών επέλεγε ελληνικά e-shops, ενώ το 2020, το 90% των χρηστών πραγματοποιεί αγορές και από ελληνικές ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή