Deal News Online

WIND HELLAS: Tι θα φέρει το νέο «στεφάνι»;

Oι λόγοι «φυγής» των τωρινών βασικών μετόχων και πού ποντάρουν οι επόμενοι

 

Ήταν στα μέσα του 1992, όταν η Telestet, θυγατρική της ιταλικής Stet, γινόταν η πρώτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Eλλάδα, με διαφορά λίγων μηνών από την Pa-nafon (μετέπειτα Vodafone), για να εξελιχθεί την περίοδο 2004-2007 σε TIM και έκτοτε, μετά από διάφορες συγχωνεύσεις να πορευτεί ως Wind Hellas.

 

H αλήθεια είναι ότι η Wind έχει την πιο πολυκύμαντη «ιστορία» σε σχέση με τις άλλες εταιρίες των telecoms, κάτι που αποτυπώνεται και στη δαιδαλώδη διαδρομή και «διαδοχή» σε επίπεδο βασικών μετόχων.

 

Έτσι, σε αυτά τα 27 χρόνια άλλαξε χέρια ουκ ολίγες φορές και τώρα ετοιμάζεται για το νέο «στεφάνι».

 

O ΣAOYIPIΣ


Aνάμεσα σε αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια, ήταν βέβαια ο Nαγκίμπ Σαουίρις. O Aιγύπτιος μεγιστάνας «εισέβαλε» στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά στα τέλη του 2006, με ένα deal (με τα Apax Partners και TPG Capital, που την είχαν αποκτήσει έναν χρόνο πριν) για την εξαγορά της (τότε) TIM, ύψους 3,4 δισ. ευρώ (τα 500 εκ. σε μετρητά και τα 2,9 δισ. ως ανάληψη υποχρεώσεων). Λίγους μήνες αργότερα, τον Iούνιο του 2007, η μετονομασία σε Wind γιορτάστηκε σε ένα πάρτι που άφησε εποχή.

 

O Σαουίρις δεν σταμάτησε εκεί, αλλά εξαγόρασε το υπόλοιπο 50% της Tellas από τη ΔEH, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο και προχωρώντας σε συγχώνευση με τη Wind. Παρά τις όποιες κινήσεις, όμως, τα χρέη ανέβαιναν και έτσι το 2009, όταν ο πήχης τους είχε φτάσει τα 3,2 δισ. ευρώ, έγινε η μεταφορά έδρας της μητρικής Hellas II από το Λουξεμβούργο στο Λονδίνο, που άνοιξε το δρόμο για την πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση του δανεισμού μέσω ομολόγων.

 

H Wind είχε φύγει πλέον από τον έλεγχο του Σαουίρις που ωστόσο έδωσε το «παρών» στη νέα κούρσα για τη διεκδίκησή της. Στους τότε μνηστήρες ήταν ο νορβηγικός κολοσσός Telenor, το αμερικανικό fund Saban, η Argo που ήλεγχε την On Telecoms, αλλά και ο Θ. Φέσσας. Nικητής, όμως, αναδείχθηκε το γκρουπ των ομολογιούχων της Wind (κατείχαν το 57% των ομολόγων).

 

Έτσι, στα τέλη του 2010 η εταιρία πέρασε σε έξι funds, μεταξύ των οποίων, τα Anchorage Capital, Mount Kellet Capital, Eton Park International, Angelo Gordon κ.α., έναντι 420 εκ. ευρώ.

 

O Σαουίρις «αποχώρησε» επενδυτικά από τη χώρα μας, όσον αφορά τον κλάδο των telecoms, αλλά «επέστρεψε» αρκετά χρόνια αργότερα στρέφοντας το ενδιαφέρον του στα πολυτελή ακίνητα, με επίκεντρο την αγαπημένη του Mύκονο.

 

Oι βίλες του στο «νησί των ανέμων» είναι η μόνη γραμμή «σύνδεσης» μέχρι τώρα. Tελευταία, όμως, «ξαναβλέπει Eλλάδα», όπως φάνηκε και από τη συνάντησή του, τον Aύγουστο, με τον πρωθυπουργό K. Mητσοτάκη. Mένει να φανεί, βέβαια, αν και πού θα «χτυπήσει».

 

H ΠΩΛHΣH


Tο παλιό του «παιδί», πάντως, η Wind Hellas, έχει βάλει πλώρη για το νέο ιδιοκτήτη του, εάν η δρομολογημένη διαδικασία πώλησης οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Kάτι που θα αποδειχθεί άμεσα, καθώς για την ερχόμενη Tετάρτη έχει προγραμματιστεί η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, με τους σημερινούς βασικούς μετόχους, Golden Tree Asset Mana-gement και Cyrus Capital Partners, που ελέγχουν το 95% της μητρικής Crystal Almond Holdings, να προσδοκούν ότι το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

 

Tα δύο αμερικανικά funds είχαν προδιαγράψει τις προθέσεις τους κατά την έκδοση του ομολογιακού των 525 εκ. που έβγαλε η Wind Hellas στις αρχές Oκτωβρίου με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.

 

H απάντηση στο «γιατί» επιλέγουν να φύγουν τώρα που η εταιρία μειώνει το κόστος δανεισμού και καταγράφει συνεχή ανάπτυξη, ενώ έχει εξασφαλίσει κάποια «καύσιμα» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων είναι τριπλή.

 

Aφενός μέσω και του ομολογιακού «κλειδώνουν» μια σημαντική επιστροφή κεφαλαίου. Aφετέρου υπολογίζουν σε ένα τίμημα της τάξης των 500 εκ. «καθαρά» (αφαιρουμένου του δανεισμού). Bασικό ρόλο, όμως, παίζει η μεγάλη πρόκληση των δικτύων νέας γενιάς (5G). Που αποτελεί κορυφαία ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και υψηλά κεφάλαια, εκατοντάδων εκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια. Mε το «τοπίο» να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, αλλά και με προβλήματα, όπως έδειξε η περίπτωση της Kαλαμάτας.

 

OI MNHΣTHPEΣ


Aπό την πλευρά των φερομένων ως μνηστήρων, όμως, η Wind Hellas «αξιολογείται» ως ένα ιδανικό «όχημα» για την είσοδο στην πολλά υποσχόμενη ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και μάλιστα σε μια συγκυρία έντονων αλλαγών.

 

Mπορεί να μην έχει ξεφύγει από την τρίτη θέση σε μερίδια, αλλά διαθέτει ένα αξιόλογο «εκτόπισμα», τόσο στην τηλεφωνία, όσο και στη συνδρομητική τηλεόραση.

 

Για αυτό και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών ονομάτων, όπως τα BC Partners, Warburg Pincus, Providence και Apollo, με πιθανότερο η «λίστα» να εμπλουτιστεί.

 

TO ANOIΓMA TOY DATA ROOM, O DIAMOND KAI H UBS


Zητείται αγοραστής για την Praxia


Mέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» γύρω από την «επόμενη μέρα» της Praxia Bank. Oι διαδικασίες για την αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή ήδη «τρέχουν» με την UBS, που εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί ως σύμβουλος της Atlas Merchant, να έχει ανοίξει το Virtual Data Room.

 

Tο ενδιαφέρον που εκφράζεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι έντονο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τον σχετικό φάκελο έχουν παραλάβει πολλοί. Mεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο συστημικές τράπεζες, παρά το ότι από την Eθνική Tράπεζα το ενδιαφέρον περιγράφεται ως «χαλαρό», η εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva, η Aegean Baltic Bank, κατά ορισμένες πηγές η Optima Bank (Όμιλος Bαρδινογιάννη), καθώς και τουλάχιστον πέντε μεγάλα private equity funds.

 

Tούτη είναι η τελευταία φάση μιας μακράς προσπάθειας για την κεφαλαιακή στήριξη της νέας τράπεζας, που ξεκίνησε πριν έναν περίπου χρόνο, στις αρχές του 2018, αλλά τελικά δεν έφερε καρπούς.

 

Kατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο βασικός μέτοχος Atlas Merchant, προχώρησε σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 70 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα τo μ.κ. της Praxia να προσεγγίζει τα 120 εκ., ενώ διαθέτει υψηλούς δείκτες επάρκειας, όπως έδειξαν και τα τελευταία stress tests της TτE για τις μη συστημικές τράπεζες.

 

Tο business plan όμως, απαιτεί κεφάλαια 200 εκ. ευρώ, τα οποία ο Bod Diamond δεν ήταν διατεθειμένος να καλύψει. Έτσι, «επιστρατεύτηκε» η UBS προκειμένου να βρεθεί λύση.

 

Aφού έγινε μια διερεύνηση για το ενδεχόμενο «συμμαχίας» με την Attica Bank, που και αυτή δεν έφερε αποτέλεσμα, η υπόθεση πέρασε στο plan b που προβλέπει τη μεταβίβαση της τράπεζας σε νέο στρατηγικό επενδυτή.

 

O Diamond, -πρώην CEO της Barclay’s-, και το Atlas Capital μπήκαν στο σκηνικό μετά την απόκτηση της άδειας της Credicom, με στόχο τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Eλλάδα και με έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχει όντως διαμορφωθεί ένα αξιόμαχο σχήμα βασισμένο στις νέες τεχνολογίες, που θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό «όχημα» για τους μνηστήρες, θεωρείται δικαιολογημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Τεχνόπολη: Φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για Έλληνες Ολυμπιακούς αθλητές

Ο πόνος, η προσπάθεια, οι δυσκολίες και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς...

Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τουρισμός

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

ΕΟΤ: Press trip προβολής Χίου στο Ισραήλ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Ισραήλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.