Τράπεζες

Πειραιώς: Άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%

Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη

 

Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς την έκδοση ομολόγου, που προσμετράται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αντλώντας 400 εκατ. ευρώ. Οι τίτλοι διατέθηκαν με απόδοση 9,75%.

 

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή προσπάθεια ελληνικής τράπεζας για την έκδοση τέτοιου τίτλου εδώ και πολλά χρόνια, που ανοίγει το δρόμο και στις άλλες τράπεζες να επιχειρήσουν δικές τους εκδόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη στη σειρά θα είναι η Εθνική Τράπεζα, που σκοπεύει να αντλήσει έως 500 εκατ. ευρώ.

 

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinate debt issue) συνολικού ύψους  400 εκ. ευρώ μέσω του υφιστάμενου προγράμματος EMTN (Euro Medium Term Note).

 

Το ομόλογο είναι δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη στα πέντε έτη και φέρει κυμαινόμενο τοκομερίδιο ίσο με το Euribor 3 μηνών + 60 μονάδες βάσης.

 

Οι διεθνείς αγορές υποδέχτηκαν την έκδοση με μεγάλο ενδιαφέρον και το συνολικό βιβλίο προσφορών άγγιξε το ποσό του 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 24 ώρες (υπερκάλυψη 2,5 φορές). Η τελική κατανομή έγινε σε περισσότερους από 80 θεσμικούς επενδυτές με το 75% του συνολικού ποσού να απορροφάται από το εξωτερικό.

 

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί της έκδοσης παρουσιάσεις του Ομίλου Πειραιώς (roadshow) στα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

 

Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, αυξάνει την μέση διάρκεια των πηγών άντλησης των κεφαλαίων της και σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκδοση τριετούς ομολόγου (senior debt), δημιουργεί ομόλογα αναφοράς (benchmarks) στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

 

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί Banc of America Securities Limited, Credit Suisse First Boston και Morgan Stanley.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή