Deal News Online

Αύξηση της παραγωγής στην βιομηχανία μεταλλικών ειδών

Άνοδο καταγράφει εφέτος η συνολική παραγωγή μεταλλικών προϊόντων, που είχε μειωθεί κατά 13,9% το 2009, παρ' όλο που σημειώνεται πτώση του όγκου της παραγωγής στους περισσότερους υποκλάδους.

 

Οι θετικές τάσεις που εκδηλώνονται στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας μεταλλικών προϊόντων αντανακλούν την αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων του κλάδου από τις αγορές του εξωτερικού, η οποία αντισταθμίζει την κάμψη της εσωτερικής ζήτησης.

 

Επί συνόλου 24 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν μόνο οκτώ (33,3%), σε αντίθεση με τις άλλες δεκαέξι (66,7%), οι οποίες εμφανίζουν πτώση.

 

Ωστόσο, λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών που παρουσιάζουν άνοδο, η συνολική παραγωγή μεταλλικών προϊόντων στη χώρα μας το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το ίδιο δεκάμηνο του 2009, κατά 3%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 19,5%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 19,2%, σε σχέση με το 2008.

 

Η ανοδική πορεία της συνολικής παραγωγής του κλάδου κατά το τρέχον έτος οφείλεται σε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7,5% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον Οκτώβριο κατεγράφη αύξηση 9,5%.

 

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή πύργων και πυλώνων από χάλυβα κατά 9,2%, κουτιών από σίδηρο ή χάλυβα που κλείνουν με συγκόλληση ή λιθοκόλληση, μικρής χωρητικότητας, κατά 9,3%, κλειδαριών από κοινά μέταλλα κατά 18,1%, υπηρεσιών επιφανειακής κατεργασίας μετάλλων κατά 4,9%, υπηρεσιών επιμετάλλωσης, επιψευδαργύρωσης, επινικέλωσης και επιχρωμίωσης μετάλλων κατά 2,7%, τεχνικών αγκαθωτών συρμάτων και άλλου υλικού περίφραξης από σίδηρο ή χάλυβα κατά 10,9%, νεροχυτών και νιπτήρων από ανοξείδωτο χάλυβα κατά 2,2% και της κατηγορίας άλλα είδη από κοινά μέταλλα, που περιλαμβάνει κουδούνια, άγκυρες, ταμπακέρες, σκάλες, μπομπίνες για καλώδια, παλέτες και λοιπά είδη, κατά 135,4%. Η τελευταία αυτή κατηγορία μεταλλικών προϊόντων συμβάλλει περισσότερο κάθε άλλης στην άνοδο της συνολικής παραγωγής.

 

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή περίστροφων, πιστολιών, μη πολεμικών πυροβόλων και παρόμοιων συστημάτων κατά 30,8%, βομβών, βλημάτων και παρόμοιων πολεμοφοδίων και φυσιγγίων κατά 30,15%, μερών πολεμικών όπλων και άλλων όπλων κατά 69,1%, μεντεσέδων, εξαρτημάτων και παρόμοιων ειδών κατάλληλων για οχήματα, από κοινά μέταλλα, κατά 9,7%, κλώνων συρματόσχοινων και συρματόσχοινων καλωδίων από σίδηρο ή χάλυβα χωρίς ηλεκτρική μόνωση κατά 4,5%, πωμάτων-στεφανιών και λοιπών πωμάτων από κοινά μέταλλα κατά 6,4%, πλεγμάτων και συναφών υλικών περίφραξης από σύρμα σιδήρου, χάλυβα ή χαλκού και τεταμένων φύλλων μετάλλου από σίδηρο, χάλυβα ή χαλκό κατά 12,4%, συρμάτων, ράβδων, σωλήνων, πλακών, ηλεκτροδίων με επικάλυψη ή με πυρήνα από συλλίπασμα κατά 19,3%.

 

Επίσης, την ίδια περίοδο μειώθηκε η παραγωγή επιτραπέζιων, μαγειρικών ή οικιακών σκευών και μερών αυτών από σίδηρο, χάλυβα ή αλουμίνιο κατά 14,6%, προκατασκευασμένων κτιρίων από χάλυβα κατά 31%, αλουμινένιων βαρελιών, κυλινδρικών δοχείων, μπιτονιών, κουτιών και παρόμοιων δοχείων μεγάλης χωρητικότητας κατά 2,1%, λαμαρινών, ράβδων, γωνιών, μορφοράβδων και παρόμοιων ειδών από σίδηρο, χαλκό ή αλουμίνιο κατά 12,4%, πορτών, παραθύρων και πλαισίων αυτών από μέταλλο κατά 4,3%, σωμάτων κεντρικής θέρμανσης, μη ηλεκτρικά θερμαινόμενων, από σίδηρο ή χάλυβα, κατά 49,9%, λεβήτων κεντρικής θέρμανσης για την παραγωγή ζεστού νερού ή ατμού χαμηλής πίεσης κατά 26,3% και ταμιευτήρων, δεξαμενών, κάδων και παρόμοιων δοχείων μεγάλης χωρητικότητας κατά 96,9%.

 

Η παραγωγή του κλάδου των μεταλλικών προϊόντων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 5,1% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή μεταλλικών προϊόντων στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 20%.


World Business

Tesla: Αναστέλλει τις αγορές με bitcoin

Tesla: Αναστέλλει τις αγορές με bitcoin

Η Tesla  σταματά την χρήση του κρυπτονπομίσματος για  την αγορά οχημάτων, σύμφωνα με τον Ελον...

Τεχνολογία

FIRST LEGO League Open International Greece στη Θεσσαλονίκη

FIRST LEGO League Open International Greece στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο της μαθητικής ρομποτικής, με τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού, του...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Αισιοδοξία για ένταξη της Ελλάδας στους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς από τη Βρετανία

Θεοχάρης: Αισιοδοξία για ένταξη της Ελλάδας στους ασφαλείς…

Σημαντική πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των ταξιδιών ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα σημειώθηκε κατά...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.