Deal News Online

Το πρώτο της πράσινο ομόλογο εξέδωσε η Γαλλία

Το πρώτο της πράσινο ομόλογο εξέδωσε την Τρίτη η Γαλλία, και έγινε η δεύτερη χώρα που το πράττει, μετά την Πολωνία.

 

Αλλά η απουσία διεθνών προτύπων έχει εγείρει ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας, και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Τα πράσινα ομόλογα εκδίδονται για τη χρηματοδότηση έργων που έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον.

 

H Γαλλία δεν ήταν η πρώτη χώρα η οποία εξέδωσε πράσινα ομόλογα. Παρά τις τυμπανοκρουσίες γύρω από το γαλλικό σχέδιο, το Παρίσι έμεινε πίσω από Βαρσοβία στα μέσα Δεκεμβρίου. Η πολωνική κυβέρνηση εξέδωσε 750 εκατομμύρια ευρώ κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της οικολογικής της μετάβαση.

 

Αυτή η πρόσκληση χρηματοδότηση των ομολόγων της από την Βαρσοβία έγινε ευνοϊκά δεκτή από τους επενδυτές, αλλά όχι όμως χωρίς σκεπτικισμό. Η HSBC, η τράπεζα η οποία οργανώνει την έκδοση του ομολογιακού δανείου, δεν έδωσε λεπτομέρειες των έργων που θα χρηματοδοτήσει.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Πολωνία εξακολουθεί να βραδυπορεί αναφορικά με τη δράση για το κλίμα. Η Βαρσοβία εναντιώνεται στη μεταρρύθμισης της αγοράς άνθρακα και αντιστέκεται στην ανάληψη δεσμευτικών ορίων εκπομπών για τους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών, οι οποίοι εξακολουθούν να εκπέμπουν CO2 ανεξέλεγκτα.

 

Η Νιγηρία και το Λουξεμβούργο έχουν ανακοινώσει επίσης την επικείμενη έναρξη των κρατικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση της δικής τους ενεργειακής μετάβασης. «Σε αντίθεση με άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών, τα γαλλικά "πράσινα ομόλογα" υποχρεώνουν το κράτος να εντοπίζει τις δαπάνες που απαιτούνται για την ενεργειακή και οικολογική μετάβαση, και να αναφέρει τις δαπάνες για τις επενδύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση» όπως δήλωσε το υπουργείο οικολογίας.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, η αγορά πράσινων ομολόγων ήταν συνολικής αξίας 41 δισ. δολάρια το 2015. Αλλά αυτή η τιμή θα μπορούσε να διπλασιαστεί για το 2016. Η μερίδα του λέοντος της αγοράς αυτή τη στιγμή κατέχεται από αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και επιχειρήσεις, καθώς και από τοπικές αρχές.

 

Η είσοδος κρατών με μεγάλο δανεισμό στην αγορά πράσινων ομολόγων θα μπορούσε να της δώσει μια σημαντική ώθηση. Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 0,13% του συνόλου της αγοράς ομολόγων. Για την περαιτέρω επέκτασή της, η ΕΕ εξετάζει την ανάπτυξη ενός κοινού προτύπου το οποίο θα διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια δεν προορίζονται για έργα που είτε δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή δεν πληρούν συγκεκριμένα πράσινα κριτήρια.


World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες ασθενών Covid-19

ΠΟΥ: Θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron σε δύο ομάδες…

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Τουρισμός

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

TUI: Πακέτα «διακοπών εργασίας» και σε ελληνικά ξενοδοχεία

Η Tui λανσάρει μια προσφορά πακέτων "διακοπών εργασίας" (workation) για τους υποψήφιους ταξιδιώτες που θέλουν ναεξασκήσουν την "post-covid μόδα" της τηλε-εργασίας μετά διακοπών σε κάποιο...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.