Deal News Online

Το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει την Deutsche Bank

Την ώρα που η μετοχή της Deutche Bank γνωρίζει πρωτόγνωρα ιστορικά χαμηλά από την επανένωση της Γερμανίας πληθαίνουν οι φωνές που παρομοιάζουν την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα με τη Lehman Brothers. Ωστόσο αυτό είναι παραπλανητικό, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

 

Ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers, η οποία χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι παραπλανητικός, αναφέρει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, James Mackintosh, με ανάλυσή του στην εφημερίδα. «Το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει τη Deutsche Bank, αλλά οι παραλληλισμοί με την χρεοκοπημένη τράπεζα είναι παραπλανητικοί», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος.

 

Πριν από οκτώ χρόνια τον ίδιο μήνα, η Lehman Brothers χρεοκόπησε, σε μεγάλο βαθμό λόγω των πανικόβλητων επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που απέσυραν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

 

«Βουτιά» της μετοχής λόγω των αμερικανικών απαιτήσεων


«Με ορισμένα μεγάλα hedge funds να ανησυχούν αρκετά, ώστε να μειώνουν το άνοιγμά τους στη Deutsche Bank, ο παραλληλισμός είναι προφανής - αλλά και πολύ παραπλανητικός», σημειώνει ο Mackintosh. Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έκανε βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε στην τράπεζα να πληρώσει 14 δισεκ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες σχετικά με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (που έδινε στην περίοδο της κρίσης). Η Deutsche αναμένει ότι θα συμφωνήσει σε ένα μικρότερο ποσό με το αμερικανικό υπουργείο.

 

Ανησυχία στους πελάτες των hedge funds

 

Ορισμένοι πελάτες των hedge funds έχουν ανησυχήσει πολύ για τα ανοίγματά τους στη γερμανική τράπεζα, ωθώντας τα να αποσύρουν στοιχεία του ενεργητικού τους από αυτή και αναγκάζοντας τη Deutsche να εντείνει τις διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητά της, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην τράπεζα και τους πελάτες της. «Τα hedge funds έχουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πελάτες των τραπεζών.

 

Τα κέρδη από το να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη Deutsche είναι πολύ μικρά, ενώ οι ενδεχόμενες ζημιές, αν οι τράπεζες είχαν πρόβλημα, πολύ μεγάλες», σημειώνει ο Mackintosh.

 

Διαφορετική περίπτωση της Deutsche

 

Η Lehman χρεοκόπησε, όπως συμβαίνει με όλες τις τράπεζες που χρεοκοπούν: Ξέμεινε από μετρητά και ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία θα μπορούσε να πουλήσει γρήγορα για να πληρώσει τους πελάτες και τους αντισυμβαλλόμενους της που ωθούνταν προς την έξοδο. «Καταρχήν, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε τράπεζα, καθώς καμία δεν έχει ποτέ αρκετά στοιχεία στο ενεργητικό της που μπορούν να πωληθούν εύκολα, ώστε να αποπληρώσει άμεσα όλους τους καταθέτες.

 

Η Deutsche βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, εν μέρει επειδή οι πελάτες της έχουν τρομάξει από την καταβύθιση της μετοχής της, που έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της από την αρχή του έτους», αναφέρει ο Mackintosh, προσθέτοντας: Η Lehman, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη, επειδή η χρηματοδότησή της εξαρτιόταν από την αγορά χρήματος (repo market) και τα hedge funds.

 

Η περίπτωση της Deutsche είναι διαφορετική, συνεχίζει, καθώς έχει μία πολύ πιο διαφοροποιημένη βάση πελατών, που τροφοδοτείται από καταθέσεις στη Γερμανία και πολλές θεσμικές επιχειρηματικές γραμμές. Η Deutsche έχει πολύ περισσότερη ρευστότητα, που ανερχόταν σε 220 δισεκ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ή στο 12% του ενεργητικού της, ενώ η Lehman είχε ρευστότητα 45 δισεκ. δολαρίων έναν μήνα πριν την κατάρρευσή της ή το 7% του ενεργητικού της.

 

Πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ

 

«Η Deutsche έχει μία αδύναμη κεφαλαιακή βάση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την καχεκτική κερδοφορία της, αλλά τα προβλήματά της δεν είναι τόσο κρίσιμα όπως της Lehman, οι ζημιές της οποίας ανερχόταν σε πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της και στα δύο τελευταία τρίμηνα της ζωής της», αναφέρει ο Mackintosh.

 

«Το πιο σημαντικό», προσθέτει, είναι ότι η Deutsche έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει ρευστότητα ακόμη και για δύσκολα να πωληθούν στοιχεία του ενεργητικού της, αν τη χρειασθεί. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) είχε αρνηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στη Lehman, επειδή αυτή δεν διέθετε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία ενεργητικού για να τα δώσει ως ενέχυρο.

 

Δεν συζητήθηκε το θέμα της Deutsche Bank κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα, δηλώνει το Βερολίνο

 

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν συζήτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απαίτηση των αμερικανικών αρχών από την Deutsche Bank για την καταβολή προστίμου έως 14 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε Γερμανίδα εκπρόσωπος σήμερα.

 

«Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου ερωτηθείσα για το εάν αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην τηλεφωνική επικοινωνία.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank». Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα.

 

Μια παρόμοια ομιλία

 

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που παραλληλίζουν την επιστολή του επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν στο προσωπικό με την ομιλία του επικεφαλής της Lehman Brothers στους εργαζόμενους λίγο πριν καταρρεύσει.

 

Ο Guardian σε δημοσίευμα του έχει αναρτήσει βίντεο από τη δήλωση που είχε κάνε τότε ο CEO, Dick Fulk, της αμερικανικής τράπεζας και έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όπως ανέφερε και στην επιστολή του ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας. chief, Dick Fulk


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Premier League: Stop στην αυτοχρηματοδότηση των συλλόγων

Premier League: Stop στην αυτοχρηματοδότηση των συλλόγων

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ ψήφισαν προσωρινή αναστολή της δυνατότητας χρηματοδότησης των συλλόγων, μέσω χορηγιών...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.