Οικονομία

Θεοχάρης: Δεν θα επιβληθούν πρόστιμα σε εκπρόθεσμες δηλώσεις

Επιεική στάση θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους φορολογούμενους που κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή των δηλώσεων.

 

Είπε ότι θα υπάρξει επιείκεια με όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους με ΑΦΜ που έληγε σε 1 και 2, λέγοντας ότι σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

 

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και πιο συγκεκριμένα για εκείνους που ο ΑΦΜ λήγει σε 3 και 4, κλπ, είπε πως δεν χρειάζεται να δοθεί παράταση, καθώς το σύστημα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

 

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως τη Δευτέρα σημειώθηκε ρεκόρ κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, καθώς ξεπέρασαν τις 197.000 οι υποβολές, ενώ οι συνολικές υποβολές έχουν ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια.

 

Επίσης, προανήγγειλε ότι μαζί με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 που έχει ήδη αποσταλεί, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου θα αποσταλεί και ο ΦΑΠ του 2012, ενώ ο ΦΑΠ του 2013 θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2014.

 

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τα στοιχεία 499.366 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011, τα οποία έχουν ήδη ταχυδρομηθεί στους φορολογουμένους.

 

Τα εκκαθαριστικά αυτά αντιστοιχούν σε φόρο 502,59 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 1.006 ευρώ.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο 2013.

 

Ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως μόλις 40.000 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τις εφορίες στα πλαίσια της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες και οι φόροι που έχουν καταβληθεί αντιστοιχούν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ταυτόχρονα με τα στοιχεία για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε χθες πως είναι ήδη διαθέσιμη στην διεύθυνση www.gsis.gr η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης για την πάγια ρύθμιση 12 δόσεων (και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 24) για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2013.

 

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έφεραν 8 στους 10 φορολογουμένους να καλούνται πριν την εκκαθάριση της δήλωσης τους στην Εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως το υπουργείο κάνει προσπάθειες προκείμενου η διαδικασία των ελέγχων και διασταυρώσεων να επικεντρώνεται σε επίφοβους κωδικούς.

 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια αξιολογήσεως με βάση τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, οι φορολογούμενοι που καλούνται να στείλουν δικαιολογητικά είναι μόλις 86.000 εκ συνόλου 3,3 εκατομμυρίων δηλώσεων, δηλαδή το 2,5% περίπου.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή