Deal News Online

undefined

Σωτηρία μέσω Ταμείου Αλληλεγγύης

Συνεχίζεται το θρίλερ διαβουλεύσεων για τη σωτηρία του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στην απόφαση του Eurogroup για επιβολή φόρου στις καταθέσεις.

 

Στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξε ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.

 

Μετά από πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 

Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

 

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup.

 

Το απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.

 

Σε δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη τόνισε ότι στόχος είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

 

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δεν συζητήθηκε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

 

Ωστόσο, τόσο ο κ. Νεοφύτου όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Νωρίτερα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

 

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Δημητριάδης είπε «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

 

Σημειώνεται πως το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

 

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης: Αποφασίζει για το plan B η Λευκωσία - Και κούρεμα στο μενού

 

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 12:58


World Business

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και δαπάνες τον…

Ο Σεπτέμβριος επιφύλασσε αύξηση σε προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα...

Media

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

ΕΡΑ: Μετάδοση ραδιοφωνικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία σχεδιάζει να μεταδώσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν...

Αθλητικά

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Τένις: Ακύρωση όλων των αγώνων ως 31/12

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κρίσεων αποφάσισε...

Τεχνολογία

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Netflix: Αύξηση τιμών συνδρομών στις ΗΠΑ

Η συνδρομητική πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα αυξήσει τις μηνιαίες χρεώσεις στις Ηνωμένες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.