Πολιτική

Τσίπρας: Είμαστε περισσότερο ευρωπαϊστές από την Μέρκελ

Κριτική κατά των πολιτικών λιτότητας άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία του με θέμα "Η Έξοδος της Ελλάδας από την κρίση", που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE), στο Λονδίνο.

 

«Δεν είμαστε ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό. Είμαστε ένα κόμμα που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί στο πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η αλληλεγγύη. Αυτός που έχει σήμερα πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική στην Ευρώπη είναι η κ. Μέρκελ», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

«Πότε άλλοτε συζητήσαμε στην Ευρώπη αν πρέπει να διατηρηθεί ή να διαλυθεί το ευρώ;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να δώσει την απάντηση: «Όταν βάθυναν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όταν βάθυναν τα προγράμματα λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο. Συνεπώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, αλλά γιατί θέλουμε να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άσκησε έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας, που ακολουθεί «όχι μόνο η Ευρωζώνη άλλα και το Ηνωμένο Βασίλειο» -πολιτικές που -όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας - «δεν μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, δεν μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο». Αντιθέτως, τόνισε, οι πολιτικές αυτές «εξαρτώνται από την κρίση, κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμη πιο δύσκολη.» Αναφορικά με τη λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή κινείται στο δίπτυχο τερματισμός της πολιτικής λιτότητας και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, όπως έγινε το 1953 με τη συμφωνία για το χρέος της Γερμανίας, στην οποία «κατά πολύ στηρίχθηκε το "οικονομικό θαύμα" της μεταπολεμικής εποχής», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

 Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή