ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

«Αρχιτέκτονες του χάους Βενιζέλος - Σαμαράς»

-Κάθε δήλωση του κ. Βενιζέλου διαψεύδει κάποια προηγούμενη που έχει κάνει

-Η επόμενη μέρα δείχνει συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές έχει μπει η χώρα και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης μιλάει, εφ΄όλης της ύλης, στην dealnews.gr.

 


Κάθε τόσο δέχεστε επίθεση από τον κ. Βενιζέλο για τη στάση σας για τις εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ποια είναι η δική σας θέση; Θα συνεργαστείτε ή όχι με κάποιο κόμμα; Θα αφήσετε κάποιο παραθυράκι ανοιχτό και με ποιους όρους;

 

O κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς είναι οι αρχιτέκτονες του χάους. Δεν δικαιούνται να μας κουνούν το χέρι. Μοιράζουν καθημερινά υποσχέσεις στους έλληνες πολίτες, παίζοντας με τον πόνο της κοινωνίας. Πάει πολύ, αυτοί, οι αρχιτέκτονες του χάους, να απειλούν με χάος αν δεν ψηφισθούν.

 

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα και την κοινωνία». Εμείς είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες, μόνο στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που δεν είναι άλλες από την απαγκίστρωση της χώρας από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ.

 

Από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει αυτοδυναμία. Η δική σας πρόταση είναι επαναλαμβανόμενες εκλογές; Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι να βρεθεί αυτός που θα κυβερνήσει;

 

 Ας περιμένουμε καταρχάς να δούμε τη βούληση του ελληνικού λαού και ας μην κάνουμε σχέδια επί χάρτου με βάση τις δημοσκοπήσεις. Εμείς έχουν καταθέσει στον ελληνικό λαό ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και με βάση αυτό διεκδικούμε τη στήριξή του. Η διαμόρφωση των συσχετισμών και οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων είναι εκείνες που θα δείξουν αν μπορούν να υπάρξουν περιθώρια συνεργασίας. Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δώσουμε αριστερό άλλοθι σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 

Σε περίπτωση εκ νέου συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, πώς θα βλέπατε μια νέα κυβέρνηση Παπαδήμου με το ίδιο ή και άλλο πρόσωπο;

 

Η επιλογή ενός προσώπου έξω από το χώρο της πολιτικής είναι ήττα της ίδιας της πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαφαίνεται είναι ότι και την επομένη των εκλογών θα υπάρχει συνεργασία των δυο κομμάτων. Τώρα, το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Τι περιμένει ο κόσμος από τους πολιτικούς; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της 6ης Μαΐου;


Το ζητούμενο, όπως έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει, είναι η αλλαγή της πολιτικής που βύθισε την Ελλάδα στη σημερινή κρίση και την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, που έφερε τα λαϊκά στρώματα σε οικονομική απόγνωση και την κοινωνία σε κατάσταση διάλυσης.

 

Και αν επιζητούμε την, όσο γίνεται μεγαλύτερη, ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ, είναι γιατί μια ισχυρή ΔΗΜΑΡ θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία μίας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής ν' ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Πώς σχολιάζεται τις δηλώσεις του κου Βενιζέλου ότι ήταν λάθος το «λεφτά υπάρχουν» και πως δεν συμφωνούσε να μπει η χώρα στο Μνημόνιο το οποίο μάλιστα ήταν ελλιπές.

 

Κάθε δήλωση του κ. Βενιζέλου είναι δυνατόν να διαψεύδει κάποια προηγούμενη που έχει κάνει. Για αυτό και δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία ο λόγος του. Κατά συνέπεια ζητώ και από τον κ. Βενιζέλο να κατεβάσει το δάκτυλο που μας κουνά και να μην προσπαθεί να δώσει μαθήματα υπευθυνότητας στη ΔΗΜΑΡ. Ειδικότερα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός και προσεκτικός όποιος εξαπέστειλε την τρόικα για να την εκλιπαρεί μετά να επιτρέψει, όποιος την Δευτέρα ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της πρότασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα και την Πέμπτη, με εξ ίσου πλούσια «επιχειρηματολογία», την αποκήρυξε, όταν τέσσερις ή πέντε φορές διαβεβαίωνε ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι, για να αποδειχθεί ότι το βαρέλι είναι ακόμα χωρίς πάτο και θέλει νέα μέτρα τον Ιούνιο.

 

Ποιες δυνάμεις αφορά η πρότασή σας περί ανασυγκρότησης του χώρου που ονομάζεται «δημοκρατικός σοσιαλισμός»;

 

Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η σύνθεση και η συγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, τις πολιτικές του μνημονίου και τη ρητορική μιας αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν.

 

Τάσσεστε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που μπορεί να αλλάξουν;


Η πολιτική απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου που προωθούν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό και δηλώνοντας «αναγκασμένοι » το προσυπογράφουν και εφαρμόζουν εξουθενωτικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, είναι αδιέξοδη. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δε θα φέρει ανάταξη της οικονομίας και βιώσιμη διαχείριση του χρέους, ενώ δεν μπορεί να προσφέρει ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού . Επίσης σε αδιέξοδο οδηγεί η απόλυτη άρνηση κομμάτων της Αριστεράς απέναντι σε αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις. Όμως μόνον οι ιδεολογικές στοχεύσεις δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα του λαού και της χώρας.

 

Πώς δομείται η πρόταση της ΔΗΜΑΡ;

 

Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς δομείται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στην εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν την δικαιοσύνη στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης. Έναντι του δεσμευτικού πλαισίου που δημιουργεί η δανειακή σύμβαση επιδιώκουμε την ανάπτυξη αντίρροπων αναπτυξιακών πολιτικών με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοποίηση νέων πόρων. Την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη χωρίς να θίγουν εργασιακά δικαιώματα και την προώθηση μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος ώστε να αποκτηθούν έσοδα από τις κοινωνικές ομάδες που κατέχουν ή φοροδιαφεύγουν και να μειωθούν οι δαπάνες από τη εξάλειψη της διαπλοκής και των φαινομένων ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.


επιστροφή στην αρχή