Με 2 big deals σπάει το... ρόδι για το 2012 ο Κοντομηνάς

Τον Γενάρη οι υπογραφές για επέκταση των Village στη Ρουμανία και την επαναγορά του ALPHA

 

«Φορτωμένος με δώρα» έρχεται ο νέος χρόνος για τον Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς δύο σημαντικές συμφωνίες θα ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην «Deal». Η πρώτη αφορά στην «απόβαση» των Village Cinemas στη Ρουμανία και η δεύτερη στην επαναγορά του ALPHA από τους Γερμανούς του RTL.

 

Ο επιχειρηματίας που έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος των big deals, αφού με οδηγό το ένστικτό του ξέρει πότε πρέπει να αγοράζει και πότε να πουλάει- το έχει αποδείξει από την εποχή της Interamerican και της Nova Bank- ταράσσει και πάλι τα... νερά της επιχειρηματικής ζωής σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Κόντρα σε όσους υποστήριζαν πριν από λίγο καιρό πως ο Κοντομηνάς σκέφτεται να πουλήσει το πρόσφατο επιχειρηματικό του «τέκνο», τα Village ή πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει και πάλι ενεργό ρόλο στον ALPHA, πόσο μάλλον να πάρει πίσω το κανάλι από τους Γερμανούς, ετοιμάζεται να γράψει νέα «κεφάλαια» στο παλμαρέ των επιτυχιών του τόσο στον τομέα της ψυχαγωγίας, όσο και σε εκείνον των ελληνικών media. Η επέκταση των Village στην Ρουμανία με τον πρώτο πολυκινηματογράφο 10 αιθουσών, που θα είναι και ο μεγαλύτερος έξω από το Βουκουρέστι, αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» του ομίλου Κοντομηνά στα Βαλκάνια και η επένδυση θα ανέλθει κοντά στα 6- 7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο ισχυρός άντρας της Demco από το 2009 ακόμη, οπότε και εξαγόρασε το σύνολο των δραστηριοτήτων του αυστραλιανού ομίλου στην ελληνική αγορά έναντι 50 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινώσει πως βασικός του στόχος ήταν η επέκτασή του και εκτός ελληνικών συνόρων, με «προορισμό» την... γειτονιά των Βαλκανίων και τη Μέση Ανατολή. Για την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων θα διέθετε μάλιστα περίπου 20 εκατ. ευρώ.

 

Μετά από δύο χρόνια, και εκτιμώντας τις συνθήκες της αγοράς, ο Δημήτρης Κοντομηνάς πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για «απόβαση» στη Ρουμανία.

 

Οι συζητήσεις που είχε ξεκινήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του με τον Ρουμάνο επιχειρηματία, Iulian Dascalu του ομίλου Iulius Group, ο οποίος αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά και εμπορικά projects, ύψους 260 εκατ. ευρώ στην περιοχή Ιάσιο, όπου θα φιλοξενηθούν και τα Village, είχαν ξεκινήσει πριν από έξι μήνες περίπου. Οι δύο πλευρές σχεδόν αμέσως έδωσαν τα χέρια και πλέον απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες προκειμένου να πέσουν οι τελικές υπογραφές στις αρχές του νέου έτους.

 

Ο νέος πολυκινηματογράφος αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2012 και ο Δημήτρης Κοντομηνάς θέλει να αξιοποιήσει την υψηλή επισκεψιμότητα που θα έχει το εμπορικό κέντρο του Iulius Group, αλλά και να προσελκύσει τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους της γύρω περιοχής. Οι πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα επιχειρηματία ήδη να ετοιμάζεται και για νέες επενδύσεις στο εξωτερικό με αμέσως επόμενο «στόχο» την Βουλγαρία. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, όπου ελέγχει 74 αίθουσες και μερίδιο αγοράς περίπου 40%, εντός του ερχόμενου έτους θα δημιουργήσει πολυκινηματογράφο στο Smart Park στα Σπάτα, όπου ήδη έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Reds. Ισχυρό κίνητρο για όλες τις νέες επενδύσεις του είναι ότι οι επιδόσεις των Village είναι ικανοποιητικές παρά την κρίση και ενδεχομένως η χρονιά να κλείσει καλύτερα από πέρυσι.

 

Ο ALPHA


Το «τυπικόν» της υπόθεσης απομένει για να κλείσει και η συμφωνία με τους Γερμανούς του RTL ώστε ο ALPHA να περάσει και πάλι στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά. Αν και πολλά έχουν ακουστεί για το τίμημα που προσφέρει ο Έλληνας επιχειρηματίας για την επαναγορά του 66,6% των μετοχών που είχε πουλήσει στο RTL πριν από μερικά χρόνια, με ορισμένους κακεντρεχείς να ισχυρίζονται ότι στην ουσία το κανάλι θα του... χαριστεί με το συμβολικό ποσό της εξαγοράς του 1 ευρώ, ο ίδιος τονίζει πως «όλα αυτά αποτελούν ανακρίβειες και πως το τίμημα δεν έχει ακόμη καθοριστεί».

 

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την κίνηση του επιχειρηματία να αποκτήσει την δεδομένη χρονική περίοδο το κανάλι της Κάντζας, ρίσκο. Και αυτό γιατί οι «ασαφείς όροι» στην διαφημιστική αγορά, τα «λουκέτα» και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν με αποτέλεσμα ο ALPHA το 2010 να κλείσει με ζημίες 21 εκατ. ευρώ, καθιστούν το επιχειρηματικό του στοίχημα να τον βγάλει από το δύσβατο μονοπάτι, δύσκολο. Άλλωστε αυτοί είναι οι λόγοι που οδηγούν και τους Γερμανούς του RTL στην... έξοδό τους από την ελληνική αγορά των media, αφού τους εμπόδισαν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

 

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς όμως, άριστος γνώστης της τηλεοπτικής πραγματικότητας και παρακολουθώντας όλο αυτό το διάστημα την πορεία του σταθμού, αφού κατέχει τον έλεγχο του 33,3% των μετοχών του, φέρεται να είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματά του. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει λάβει ήδη προέγκριση χρηματοδότησης του νέου τηλεοπτικού εγχειρήματός του, ενώ άμεση προτεραιότητά του θα είναι το οικονομικό «νοικοκύρεμα» του σταθμού, ώστε να περικοπεί το λειτουργικό κόστος. Σε καμία περίπτωση ωστόσο αυτό δεν θα επιτευχθεί μέσα από τον «δρόμο» των απολύσεων, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες.

 

Στόχος του είναι να προσπαθήσει να καταστήσει το κανάλι αντίπαλον δέος του MEGA, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης, απουσία πλέον και του ALTER, καθώς με την έλευση των Γερμανών το δελτίο είχε υιοθετήσει έναν πιο lifestyle χαρακτήρα και ήταν άνευρο. Tις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει μια ακατάσχετη ονοματολογία και φημολογία για δήθεν ονόματα που θα πλαισιώσουν το νέο ξεκίνημα του σταθμού. Συζητήσεις έχουν γίνει πολλές, αλλά οι αποφάσεις από την πλευρά του Kοντομηνά που, ούτως ή άλλως, θα κυμανθεί σε χαμηλό μπάτζετ, δεν έχουν ληφθεί. Πολύ περισσότερο για πρόσωπα που ενδεχομένως η επιλογή τους προξενήσει μεγαλύτερο κακό παρακάτω.

 

Τα σχέδια στο online στοίχημα και τις ασφάλειες

 

Η Demco του Δημήτρη Κοντομηνά μαζί με τους Βρετανούς συνεταίρους του, την William Hills, της οποίας αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην ελληνική αγορά, είναι μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών της άδειας διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, μόλις προχωρήσει η διαδικασία «απελευθέρωσης» του τζόγου.

 

Ήδη ο επιχειρηματίας διεισδύει όλο και περισσότερο στο online στοίχημα στα Βαλκάνια, πετυχαίνοντας σημαντικά κέρδη, ενώ το όνομά του ακούγεται και μεταξύ των υποψηφίων στον διαγωνισμό για τα 18.500 μηχανήματα των ιδιωτών που θα διεξάγει ο ΟΠΑΠ, ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες και τους όρους που θα τεθούν και ανάλογα με τις συνέργιες που θα προκύψουν. Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Κοντομηνάς βρίσκεται και πάλι μπροστά από τις εξελίξεις και στον τομέα των ασφαλειών. Την στιγμή που μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες κλείνουν ή συρρικνώνονται η Demco Insurance μεγαλώνει. Πριν από δύο μήνες αποφασίστηκε η συγχώνευση των Demco- Interlife υπό τη νέα επωνυμία Prime, προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερες δουλειές σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

«Δεν αγοράζω τη Millenium Bank»


Το όνομα του Δημήτρη Κοντομηνά ήρθε τις τελευταίες βδομάδες στο προσκήνιο και ως εκείνου ο οποίος διαπραγματεύεται με τους Πορτογάλους για να ξαναπάρει πίσω την Millenium Bank (πρώην NovaBank). Ο επιχειρηματίας, μιλώντας στην «Deal» διαψεύδει κατηγορηματικά τις παρασκηνιακές στήλες που υποστηρίζουν μάλιστα πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ και πως θα την πάρει πίσω χωρίς να δώσει ευρώ, με μόνη του υποχρέωση να δίνει στους Πορτογάλους ετησίως το ποσό των 400- 500 εκατ. ευρώ.

 

«Δεν αγοράζω την Millenium και δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση» απαντά ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο επιχειρηματίας είχε πουλήσει το ποσοστό του (50%) που είχε στην πρώην NovaBank το 2005 στην πορτογαλική BCP, δημιουργώντας σημαντική υπεραξία και κάπου εκεί έκλεισε το κεφάλαιο τράπεζες.

 

Έντεκα χρόνια μετά την «είσοδο» των Πορτογάλων στην Ελλάδα σε σύμπραξη με τον Κοντομηνά και έξι από την «αποχώρηση» του τελευταίου από τον τραπεζικό κλάδο, η Millenium έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στην χώρα μας και έχει «πληγωθεί» από κάποια προβληματικά δάνεια σε ελληνικές εταιρείες χωρίς αυτή τη φορά η μητρική BCP να μπορεί να βοηθήσει. Έτσι, από τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Φερέιρα, διευθύνων της μητρικής στην Πορτογαλία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλη τράπεζα ή της πώλησης της αν βρεθεί αξιόλογη προσφορά. Κάπου εκεί το μυαλό πολλών πήγε στον Δημήτρη Κοντομηνά.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.