Deal News Online

FIFA: Πιέζει για Μουντιάλ κάθε 2 χρόνια

Η FIFA εντείνει τις πιέσεις για την διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε διετία να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών κάθε δύο χρόνια, προοπτική απέναντι στην οποία αντιδρούν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής όπως και τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών.

 

Η τελευταία τακτική δημοσίων σχέσεων ήρθε με τη μορφή μιας αμφιλεγόμενης διαδικτυακής έρευνας που παραγγέλθηκε από τη FIFA. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το γερμανικό πρακτορείο Iris και το YouGov, υπέβαλε σε 15.000 οπαδούς σε 23 χώρες το ερώτημα "πόσο συχνά θα θέλατε να βλέπετε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο;", δίνοντας τους την επιλογή να απαντήσουν κάθε χρόνο, κάθε δυο χρόνια ή τρία. Το 55% απάντησε ότι επιθυμεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πιο συχνά (δηλαδή όχι κάθε δύο χρόνια), ενώ το 45% θέλει να διατηρηθεί το status quo.

 

Η FIFA ισχυρίστηκε ότι η έρευνα έδειξε «σημαντικές διαφορές μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών αγορών και των αναπτυσσόμενων αγορών ποδοσφαίρου», καθώς και ότι οι νεότεροι οπαδοί ήταν πιο ενθουσιώδεις από τους παλαιότερους στο ενδεχόμενο πιο συχνού μουντιαλ.

 

Η UEFA και η ομόλογη ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής CONMEBOL αντιτίθενται στο σχέδιο της FIFA και απείλησαν να μποϊκοτάρουν ένα επιπλέον Παγκόσμια Κύπελλα. Όμως η Ευρώπη και η Νότια Αμερική από κοινού αποτελούν τα 65 από τα 211 μέλη της FIFA- λιγότερα από το ένα τρίτο συνολικά που χρειάζονται για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε πρόταση.

 

Τα όργανα διοίκησης των έξι ηπειρωτικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών διοργανώνουν όλα τα δικά τους πρωταθλήματα, με την Ευρώπη να φιλοξενεί το τουρνουά της κάθε τέσσερα χρόνια στα μισά του Μουντιάλ. Η προσθήκη ενός επιπλέον Παγκοσμίου Κυπέλλου σε κάθε τετραετή κύκλο πιθανότατα θα μειώσει τη ροή εσόδων της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από τη δικιά του μεριά, το παγκόσμιο σωματείο παικτών FIFPRO έχει επίσης προειδοποιήσει για εργασιακή εξουθένωση των αθλητών από το ολοένα και πιο "φορτωμένο" ποδοσφαιρικό πρόγραμμα.

 

Η τελευταία έρευνα της FIFA έγινε μία εβδομάδα αφότου φιλοξένησε περίπου 80 πρώην διεθνείς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για μια διήμερη συνάντηση στο Κατάρ-τη χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Οι παίκτες ανέφεραν ότι όλοι συμφώνησαν ότι ήταν καλή ιδέα να διπλασιάσουμε τον αριθμό των Παγκοσμίων Κυπέλλων ανδρών σε κάθε τετραετία.

 

Στα επόμενα βήματα της, η FIFA, προτίθεται να οργανώσει ένα φόρουμ για εποικοδομητικές ανταλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων και ανυπομονεί να συζητήσει την βιώσιμη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

 

Την ίδια στιγμή, υπάρχει θετική εξέλιξη για τις ομοσπονδίες και τα πρωταθλήματα, που υποστήριξαν τους συλλόγους που αρνούνται να «απελευθερώσουν» τους διεθνείς τους, ιδίως λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς παρατηρείται ευρεία συναίνεση στο ποδόσφαιρο σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης και βελτίωσης του διεθνούς προγράμματος αγώνων.

 

Μετά τις προσκλήσεις που εστάλησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνομοσπονδιών, θα οργανωθούν ευρύτερες συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη, δημιουργήθηκαν τεχνικές συμβουλευτικές ομάδες, υπό την ηγεσία του Αρσέν Βενγκέρ, διευθυντή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA και της Τζίλ Ελις, η οποία οδήγησε δις, από τον πάγκο, την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στην κατάκτηση του Μουντιάλ (2015, 2019).


protoselida
Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.