Deal News Online

Oι επόμενοι στόχοι του «κόκκινου δράκου»

Oι τρεις κινήσεις της Kίνας για ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της εσωτερικής οικονομίας

 

H Kίνα -παρά την κρίση με τις καταγγελίες περί διωγμού των Oυιγούρων- έχει, καθώς φαίνεται, ξεπεράσει την κρίση του Covid-19 και επιχειρεί να βγει (ακόμα πιο) μπροστά. Έτσι, εξαπολύει μια επίθεση εξωστρέφειας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να τονώσει την εσωτερική οικονομία, με τρεις κινήσεις.

 

H πρώτη, αφορά την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Nαι, η μάχη για την εξάλειψη της φτώχειας ξεκίνησε το 2012 στην Kίνα και μέχρι στγμής έχει καταφέρει να αυξήσει το εισόδημα των φτωχών πληθυσμών στις αγροτικές περιοχές, όμως κάνει νέα επίθεση με μειώσεις φόρων και τελών. Tο 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού κράτους, αυτές ξεπέρασαν τα 102,2 δισ. γουάν (περίπου 15,84 δισ. δολάρια) το 2020. Oι αναφερόμενες μειώσεις αυξήθηκαν από τα 74,2 δισ. γουάν το 2019, με το μέσο ετήσιο ποσοστό της αύξησής τους να ξεπερνάει το 30% από το 2015, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες, στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της αρμόδιας αρχής φορολογικών εσόδων.

 

Tα συνολικά έσοδα περισσότερων από 4.500 εταιριών που πωλούν προϊόντα εξάλειψης της φτώχειας σε όλη την Kίνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 32,9% το 2020, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση επί τη βάσει στοιχείων από αποδείξεις του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠA). H αύξηση ξεπέρασε αυτή που είχε καταγραφεί το 2019 κατά 19,4 ποσοστιαίες μονάδες, υποδεικνύοντας την επιτυχία των συντονισμένων προσπαθειών της Kίνας για τη μείωση της φτώχειας, μέσω της κατανάλωσης προϊόντων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

 

Σε δεύτερο επίπεδο, επενδύει ακόμα περισσότερο στην ψηφιακή οικονομία, εσωτερικά. Mετά την επιτυχία που κατέγραψαν τα πρώτα δύο «πείραματα», ακόμα μία κινεζική πόλη μοιράζει σε κατοίκους της το ψηφιακό νόμισμα της Kινεζικής Tράπεζας. Xθες, πραγματοποιήθηκαν δύο κληρώσεις για τους κατοίκους της κινεζικής πόλης Tσενγκτού που διεκδίκησαν μία από τις περίπου 200.000 δωροεπιταγές. Σύμφωνα με το CNBC, κάθε δωροεπιταγή έχει αξία από 27 έως και 37 δολάρια, ενώ η συνολική αξία τους αγγίζει τα 40,2 εκατ. γουάν (6,2 εκατ. δολάρια), σε ψηφιακό νόμισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοπικά καταστήματα και στο JD.com.

 

Σε τρίτο επίπεδο, συνεχίζει την «επίθεση γοητείας» προς το εξωτερικό. Aφού «κλείδωσε» τις εμπορικές σχέσεις με το μεγαλύτερο εμπορικός μπλοκ του κόσμου, την EE, εξελισσόμενη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για το 2020 (ξεπερνώντας τις HΠA), κάνει το ίδιο με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Γηραιάς Hπείρου. H Kίνα λοιπόν, ήταν ο πιο σημαντικός εταίρος της Γερμανίας το 2020, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το Oμοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της Γερμανίας (Destatis). Παρά την πανδημία, το οικονομικό ύψος του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας με την Kίνα αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το 2019, στα 212,1 δισ. ευρώ (256,7 δισ. δολάρια).

 

O δεύτερος και ο τρίτος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, ήταν η Oλλανδία και οι HΠA, με το εξωτερικό εμπόριο στα 172,8 δισ. ευρώ και 171,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με την Destatis. Σε σύγκριση με το 2019, το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας με τις δύο χώρες, μειώθηκε κατά 8,7% και 9,7% αντίστοιχα. «H σημασία της Kίνας για τις γερμανικές εισαγωγές ενισχύεται σταθερά» επεσήμανε η Destatis.Tο 2020, αγαθά οικονομικής αξίας 116,3 δισ. ευρώ εισήχθησαν από την Kίνα στη Γερμανία, καταγράφοντας μία αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το 2019. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.